Cele 28 de state membre ale UE au convenit sa mobilizeze o suma suplimentara de cel putin un miliard de euro pentru agentiile ONU care ii ajuta pe refugiati in tarile vecine Siriei, a anuntat presedintele Consiliului European Donald Tusk, in noaptea de miercuri spre joi, informeaza AFP si Reuters.

Acest pachet va merge in principal la Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) si Programul Alimentar Mondial (PAM), a confirmat Tusk la sfarsitul unui summit european la Bruxelles asupra crizei migratiei, potrivit Agerpres.

Presedintele Consiliului a anuntat de asemenea infiintarea de asa-numite "hotspoturi", centre de primire si inregistrare a migrantilor in Italia si Grecia, "pana la sfarsitul lunii noiembrie".

"Am fost de acord cu totii asupra faptului ca hotspoturile vor fi instalate pana la sfarsitul lunii noiembrie", a precizat Tusk.

Aceste centre de primire, instalate in tari situate in prima linie in fata afluxului de solicitanti de azil, ar trebui sa permita identificarea, inregistrarea si amprentarea migrantilor sositi, cu asistenta logistica de la agentiile UE.

Locuri de primire exista deja in Grecia si Italia, dar ele trebuie sa indeplineasca o serie de reguli de functionare, sub supervizare europeana, pentru a raspunde la definitia de "hotspoturi" dorita de UE, noteaza France Presse.

Tocmai din aceste locuri vor fi "relocati" refugiatii catre alte state membre. Si tot de aici vor trebui sa fie trimisi inapoi in tarile lor de origine cei care vor fi considerati imigranti ilegali, fara a avea nevoie de protectie internationala.

Printre altele, alti oficiali au declarat ca au fost facute o serie de alte angajamente si Jean-Claude Juncker, directorul executiv al UE, a afirmat in fata reporterilor ca summitul s-a desfasurat intr-o atmosfera "excelenta", mai putin tensionata decat se astepta, noteaza Reuters.

Tusk si Juncker au mai anuntat ca vor gazdui o intalnire cu presedintele turc Tayyip Erdogan pe 5 octombrie, in cadrul eforturilor de a coopera cu Ankara pentru a limita numarul de imigranti ce ajung in Grecia.