Prim-ministrul bulgar Boiko Borisov urmeaza sa transmita la summitul UE de la Bruxelles o cerere a Turciei de creare a unei zone de securitate in nordul Siriei pentru a preveni emigratia in masa, informeaza AFP si Agerpres.

"Impreuna cu prim-ministrul turc ne gandim la ideea unei zone de securitate in Siria pentru ca oamenii sa ramana aproape de locul lor natal si sa fie ajutati", a declarat Borisov la televiziunea bulgara BNT intervievat la Bruxelles.

Borisov a indicat ca a primit de la Ahmet Davutoglu o scrisoare in acest sens si va informa summitul extraordinar al UE programat miercuri seara.

In scrisoare, al carei text integral a fost difuzat de guvernul bulgar, Davutoglu propune "crearea unei zone de securitate in nordul Siriei, ce ar permite intoarcerea voluntara a refugiatilor".

Un grup de lucru cu participarea UE si a Statelor Unite ar putea rezolva problemele de locuinte, sanatate si educatie in aceasta zona, potrivit scrisorii.

Daca aceasta idee nu este realizata, peste 7 milioane de sirieni ar putea pleca spre Europa, "ceea ce va aprofunda criza umanitara si va provoca consecinte politice si mai tangibile", avertizeaza Davutoglu.

Regretand "o lipsa drastica de solidaritate din partea comunitatii internationale", prim-ministrul turc se refera la "epuizarea capacitatii" tarii sale de "a primi solicitanti de azil din regiune".