Barack Obama il primeste miercuri pentru prima data la Casa Alba pe Papa Francisc, o autoritate morala si totodata un aliat politic al celui de-al 44-lea presedinte al Statelor Unite, relateaza Mediafax citand AFP. Dupa ce au fost intonate imnul Vaticanului (Inno e Marcia Pontificale), apoi pe pe cel al Statelor Unite (The Star Spangled Banner), presedintele american a luat cuvatul, urmand si un discurs din partea Suveranului Pontif.

Papa Francisc, primit de Barack Obama la Casa AlbaFoto: Captura YouTube

Obama, care nu-si ascunde admiratia fata de Jorge Bergoglio, pe care l-a laudat pentru clarviziune si umilinta, conteaza pe sprijinul Papei in doua proiecte aflate in lucru esentiale, cu mai putin de 500 de zile inainte sa-si incheie mandatul, si anume apropierea de Cuba si lupta impotriva schimbarilor climatice.

Capitala federala americana - prinsa pana peste cap in dezbaterile politice dinaintea alegerilor prezidentiale din 2016 - are, zilele acestea, ochi doar pentru acest Papa iezuit cu o pozitie singulara, care efectueaza o vizita de sase zile in Statele Unite, scrie AFP.

O multime imensa - aproximativ 15.000 de invitati - este asteptata pe vasta peluza a Casei Albe pentru a-l primi, cu mare pompa, pe "cel mai populat om din lume in prezent", cum l-a salutat vicepresedintele Joe Biben.

Presedintele american si Suveranul Pontif urmeaza sa ia cuvantul, pe rand, dupa ce vor asculta imnul Vaticanului (Inno e Marcia Pontificale), apoi pe pe cel al Statelor Unite (The Star Spangled Banner).

Ei se vor intretine, dupa aceea, in Biroul Oval, in a doua intalnire privata, dupa cea din primavara lui 2014, la Vatican.

Este vorba despre a treia vizita a unui papa la Casa Alba, dupa ce Jimmy Carter l-a primit pe Ioan Paul al II-lea in 1979, iar George W. Bush pe Benedict al XVI-lea in 2008.

Un lucru rar, Obama, care este protestant, l-a primit el insusi, marti, pe pista, pe acest Papa argentinian, care a pus pentru prima data in viata sa piciorul pe pamantul american.

Casa Alba da asigurari ca aceasta vizita nu are niciun scop politic. "Obiectivul acestei intalniri este sa le ofere celor doi ocazia sa discute despre valorile lor comune", a declarat Josh Earnest, un purtator de cuvant al lui Obama. "Va exista suficient timp pentru politica in celelalte 364 de zile ale anului", a adaugat el.

Insa, din punct de vedere politic, aceasta vizita papala pica la tanc.

Cand se va adresa, joi, Congresului - o premiera in istoria Statelor Unite -, primul Papa argentinian din istorie urmeaza sa pledeze pentru apropierea intre Washington si Havana si in favoarea unui angajament hotarat in lupta impotriva schimbarilor climatice.

De altfel, doua subiecte care nu-i prea atrag pe adversarii republicani ai lui Obama.

- "Saraci, exclusi si uitati"

Radicalismul social al Suveranului Pontif ii aduce insa critici puternice in randul conservatorilor si mediilor economice liberale. Faptul ca vine din Cuba, unde a evitat sa-l critice pe presedintele Raul Castro, nu face decat sa-i irite un pic si mai mult pe cei care considera ca acest Papa este un marxist deghizat sau chiar un tradator al credintei catolice, prea flexibil in privinta doctrinei.

In avionul care l-a adus la Washington, Papa a promis sa nu "mentioneze" in fata congresmenilor problema sensibila a anularii embargoului economic impus de catre Statele Unite insulei comuniste. "Dorinta Sfantului Scaun este sa existe un acord satisfacator pentru ambele parti", a spus el.

Anularea embargoului este reclamata de catre Casa Alba, dar cea mai mare parte a alesilor republicani i se opune.

Critica dictaturilor tehnologiei si finantelor, denuntarea responsabilitatii vanzatorilor de armament si a marilor puteri in cel de-al "treilea razboi mondial pe bucati" urmeaza insa sa figureze la loc de cinste in discursul sau.

Dupa vizita in Biroul Oval, Papa urmeaza sa intalneasca imigranti, persoane fara adapost si detinuti.

El urmeaza sa conduca, la New York, o ceremonie ecumenica, in zona World Trade Center, impotriva terorismului si pentru respectul intre religii.

Alta ceremonie, la Philadelphia, alaturi de comunitatea hispanica, va aduce un omagiu valorilor fondatoare ale Americii, ca libertatea religioasa.

La Philadelphia, Papa Francisc urmeaza sa prezideze, sambata si duminica, finalul unei intalniri mondiale a familiilor catolice, in prezenta unui milion si jumatate de oameni.

In intalnirea sa cu Papa, la Vatican, Obama a povestit ca a fost impresionat de "compasiunea" Suveranului Pontif fata de "saraci, exclusi, cei uitati".

Iar intr-un discurs pe tema luptei impotriva saraciei, pe care l-a sustinut in decembrie 2013, presedintele american cita - un fapt rar - un "indemn" publicat cu doar cateva saptamani mai inainte de catre Suveranul Pontif.

"Nu este posibil ca faptul ca o persoana in varsta, redusa la a trai pe strada, atunci cand moare de frig, sa nu fie o stire, in timp ce o scadere de doua puncte pe bursa sa fie o stire".