NATO si Ucraina au semnat o serie de acorduri, printre care un parteneriat in domeniul comunicatiilor si un acord cu privire la statutul Misiunii NATO in Ucraina, dupa ce secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, a participat la o sedinta a Consiliului National ucrainean pentru Securitate si Aparare, relateaza Mediafax, citand Euronews. De asemenea, presedintele ucrainean Petro Prosenko si-a anuntat intentia de a ridica problema stationarii in regiunea Donbas (estul tarii) a unor trupe de mentinere a pacii, la apropiata Adunare Generala a ONU.

"Trupele rusesti sunt prezente in Ucraina. Si continua sa-i sustina pe separatisti prin antrenament, cu echipamente, comanda si control. De aceea, indemn Rusia sa-si retraga toate fortele din estul Ucrainei si sa implementeze deplin acordurile de la Minsk", a declarat Jens Stoltenberg.

Rusia continua sa nege orice implicare in conflictul din estul Ucrainei. Opinia publica ucraineana s-a schimbat in mod radical, dupa ce la inceputul razboiului civil din Ucraina 60% dintre ucraineni se pronuntau impotriva aderarii la NATO. "Aproximativ 64% dintre alegatorii ucraineni ar vota pentru aderarea la NATO. Ei au indicat ca principal motiv faptul ca aderarea (Ucrainei la NATO) va garanta securitatea tarii in viitor. Al doilea motiv este ca aderarea (Ucrainei) la NATO ar fi primul pas pe drumul catre aderarea la UE", a declarat sociologul Maria Zolkina de Fundatia Initiativelor Democratice Ilko Kuceriev.

Petro Porosenko si Jens Stoltenberg au trecut in revista, inainte de sedinta Consiliului National ucrainean pentru Securitate si Aparare, trupele din cadrul Centrului pentru Mentinerea Pacii si Securitate al armatei ucrainene de la Liov, in vestul Ucrainei.

NATO a respins insa, din nou, o eventuala furnizare de armament Ucrainei.

Petro Porosenko a anuntat si ca Ucraina va organiza un referendum privind aderarea la Alianta militara, insa scrutinul nu va avea loc in viitorul apropiat. Inainte de organizarea unui astfel de referendum, este necesar ca statul ucrainean sa implementeze reforme importante.