Presedintele american, Barack Obama, a cerut marti, in cadrul unei discutii telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, tuturor tarilor din Uniunea Europeana sa primeasca "cota parte" de refugiati in contextul valului de migranti care fug de razboiul din Siria, scrie AFP.

"Cei doi lideri au cazut de acord asupra necesitatii unei solutii la scara europeana in care toate tarile membre sa accepte cota parte de refugiati", informeaza un comunicat al Casei Albe.

Cei doi au subliniat, de asemenea, necesitatea de a ajuta la o tranzitie politica "care sa permita unirea sirienilor" si de a aborda cauzele profunde ale acestei crize a migrantilor.

Aratate cu degetul pentru lipsa lor de reactie in fata crizei migrantilor declansate de conflictul din Siria, Statele Unite au anuntat in urma cu o saptamana ca vor primi 10.000 de refugiati pana la sfarsitul lui septembrie 2016, o cifra insuficienta insa pentru a-i reduce pe critici la tacere.

Numeroase ONG-uri considera aceasta cifra derizorie si spun ca cea mai mare putere economica a lumii ar putea cu usurinta 'adauga un zero' la cei 10.000 de refugiati sirieni si sa primeasca cel putin 100.000 de persoane.