Olanda a demarat lucrari pentru construirea intr-o padure a unei tabere pentru mii de migranti care vor incepe sa ajunga in aceasta saptamana, informeaza Mediafax citand AFP. Pana vineri, este de asteptat ca primii 3.000 de solicitanti de azil sa patrunda prin portile de la Heumensoord, de langa orasul olandez Nijmegen, la granita cu Germania.

De la finalul saptamanii trecute, echipe de soldati si contractori privati au lucrat intens pentru a ridica primele corturi mari, aproximativ de dimensiunea a zeci de terenuri de fotbal.

"Trebuie sa oferim adapost acestor oameni, nu ii putem lasa in strada, mai ales acum ca vine iarna", a declarat Gerard Brans pentru AFP.

Pana acum, in comparatie cu tari precum Austria, Ungaria si Germania, Olanda nu a fost afectata de zeci de mii de imigranti care patrund de-a lungul granitelor europene. Autoritatile olandeze spun ca primirea refugiatilor va fi "simpla si umana", cu paturi, dusuri, toalete portabile, electricitate si conexiune la internet.

Vara, aproximativ 5.000 de soldati raman aici in tabere pentru a lua parte la cel mai mare mars european, Marsul celor 4 zile la Nijmegen, iar utilitati precum apa si curent electric exista deja. In anul 1990, terenul a fost folosit de doua ori pentru a primi sute de refugiati care fugeau de razboaiele care au urmat destramarii fostei Iugolslavii. Locul de tabara este o solutie temporara, intrucat pana in luna iunie va trebui evacuat pentru marsurile anuale si pentru un eveniment paralimpic.

Solicitarile de azil au crescut cu pana la 159% in al doilea trimestru din anul 2015 in Olanda, cel mai mare scor din Europa, potrivit Eurostat. Luna trecuta, in Olanda au fost inregistrate 7.000 de cereri de azil, iar in aceasta luna, 3.100 de solicitari au fost primite in doar o saptamana.

Premierul Olandei, Mark Rutte, cere stabilirea unor cote obligatorii pentru distribuirea refugiatilor, afirmand ca statele central si est-europene care se opun propunerii au beneficiat de fonduri importante din partea UE, astfel ca acum trebuie sa asume responsabilitati. "Uniunea Europeana trebuie sa ajunga la un acord privind distribuirea obligatorie a refugiatilor. Preluarea imigrantilor nu poate fi facuta doar de un numar limitat de tari; trebuie sa se puna capat comertului cu drepturile de azil, cu faptul ca imigrantii merg doar in tarile mai prospere", a declarat Rutte.

Politicianul olandez antiislam Geert Wilders a spus ca este posibil ca printre imigranti sa se afle musulmani radicalizati. "Olanda nu vrea islamizare in tara. In curand se va numi Olandistan", a spus acesta legislatorilor saptamana trecuta.