Planul UE privind relocarea migrantilor a fost aprobat marti, in cadrul reuniunii extraordinare JAI pe tema migratiei care s-a desfasurat la Bruxelles, Cehia, Slovacia, Romania, Ungaria au votat impotriva, Finlanda s-a abtinut iar Polonia, care initial s-a opus planului, a votat pentru. Decizia a fost luata "cu o larga majoritate", dupa cum a informat presedintia luxemburgheza a UE, in pofida opozitiei vehemente a mai multor tari estice, provocand o scindare in sanul Uniunii Europene. Romaniei i-au fost alocati 2.475 de refugiati - 585 din Italia si 1.890 din Grecia. Astfel, Romania ar urma sa primeasca in total 4.837 de refugiati.

Criza refugiatilorFoto: Agerpres/EPA

Potrivit BBC, votul pe baza majoritatii calificate este "foarte neobisnuit" in astfel de chestiuni ce implica suveranitatea nationala, in general preferandu-se deciziile prin consens. Dupa reuniune, ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a multumit Poloniei ca a votat in favoarea planului de relocare.

Un summit extraordinar al Uniunii Europene, dedicat crizei refugiatilor, va fi organizat miercuri, tot la Bruxelles.

Aproape jumatate de milion de persoane ce fug de razboi sau saracie - doua cincimi dintre ei fiind din Siria - au traversat Mediterana anul acesta pentru a ajunge in Europa, depasind capacitatea de raspuns a statelor din sudul continentului si declansand certuri intre ele pe tama controlului granitelor.

Desfasurarea LIVE TEXT a evenimentelor de marti:

Miercuri, 2.12 Barack Obama face apel la toate statele UE sa accepte "partea dreapta" de refugiati care le-a fost alocata

Presedintele american Barack Obama a transmisun apel catre tarile membre UE, cu ocazia unei convorbiri telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, sa accepte "partea dreapta" de refugiati care le-a fost alocata prin decizia JAI de marti, transmite AFP.

23.55 Potrivit deciziei JAI, Romaniei i-au fost alocati 2.475 de refugiati - 585 din Italia si 1.890 din Grecia. Astfel, Romania ar urma sa primeasca in total 4.837 de refugiati.

Consiliul UE a aprobat marti distribuirea in prima etapa, potrivit unor cote obligatorii, a 66.000 de refugiati extracomunitari ajunsi in Italia si Grecia. Uniunea Europeana va stabili ulterior, pe baza aceleiasi formule, distribuirea a inca 54.000 de refugiati, informeaza Mediafax.

Potrivit schemei de repartizare, din cei 50.400 de refugiati aflati in Grecia, Romania ar urma sa primeasca 1.890. Din alti 15.600 de extracomunitari aflati in Italia, Romania ar urma sa primeasca 585. Numarul total al refugiatilor care ar urma sa ajunga in Romania conform deciziei Consiliului JAI din 22 septembrie ar fi de 2.475.

Romaniei ii revin alti 2.362 de refugiati potrivit deciziei Consiliului JAI din 14 septembrie, privind distribuirea a 40.000 de refugiati.

Potrivit deciziei luate marti seara, Franta va primi 3.064 de imigranti din Italia si 9.898 din Grecia, in timp ce Germania 4.027 din Italia si 13.009 din Grecia. Ungariei i-ar reveni 306 refugiati din Italia si 988 din Grecia.

Alti 54.000 de refugiati urmeaza sa fie distribuiti conform aceleiasi formule dupa o propunere in acest sens facuta de Comisia Europeana si aprobata de Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne.

Potrivit propunerii precedente a Comisiei Europene, care se referea la distribuirea a 40.000, respectiv a 120.000 de refugiati, Romania urma sa primeasca in total 6.351 de refugiati. Este foarte probabil ca aceasta cifra sa fie atinsa prin repartizarea restului de 54.000 de refugiati.

23.43 Francois Hollande: Europa si-a asumat responsabilitatea pe care o are fata de refugiati

Presedintele francez Francois Hollande a declarat marti, dupa decizia JAI, ca Europa "si-a asumat responsabilitatea" pe care o are fata de refugiati, transmite AFP.

Europa "a fost capabila sa primeasca, insa cu reguli si conditii, iar asta este ceea ce a cerut Franta", a declarat pentru presa Hollande, aflat in vizitade lucra la Londra, unde se va intalni cu premierul David Cameron.

"Acordul ne va permite sa avem, in sfarsit, centre de informare si mai ales de inregistrare a refugiatilor", a adaugat presedintele francez.

21.30Cehia va contesta la Curtea Europeana de Justitie decizia Consiliului UE privind cotele obligatorii

21.00Gabriel Oprea a votat la Consiliul JAI impotriva cotelor obligatorii si a depus o declaratie ce motiveaza pozitia Romaniei

19.45 Premierul slovac Robert Fico refuza "dictatul" UE: Cotele obligatorii nu se vor intampla in mandatul meu

Slovacia va refuza sa implementeze planul UE privind redistribuirea refugiatilor in toate tarile blocului comunitar in baza sistemului de cote aprobat de ministrii de interne ai UE marti, a declarat premierul Robert Fico, potrivit Reuters.

"Cat timp sunt premier, cote obligatorii nu vor fi implementate pe teritoriul Slovaciei", a declarat Fico in fata comisiei parlamentare pentru afaceri europene.

"Prefer mai degraba sa incalc regulile europene decat sa accept acest dictat", a mai declarat Fico, citat de site-ul ziarului slovac SME.

18.40 Cele 28 de state membre ale UE au adoptat marti, "cu o larga majoritate" repartizarea in Europa a 120.000 de refugiati, in pofida opozitiei mai multor tari din Est fata de cotele propuse de Bruxelles, a informat presedintia luxemburgheza a UE, potrivit AFP.

"Decizia privind relocarea a 120.000 de persoane (a fost) adoptata de o larga majoritate a statelor membre", a anuntat presedintia luxemburgheza a UE pe Twitter.

AFP minteste ca, la randul sau, ministrul ceh de interne Milan Chovanec a precizat pe Twitter ca tara sa, Ungaria, Romania si Slovacia au votat impotriva, si ca Finlanda s-a abtinut.

Polonia, care initial s-a opus planului, a votat pentru, noteaza BBC.

Planul trebuie acum ratificat de liderii UE, in cadrul unei noi reuniuni la Bruxelles, miercuri.

Corespondentul BBC Chris Morris remarca faptul ca este foarte neobisnuit ca o chestiune ca aceasta - care implica suveranitate nationala - sa fie decisa cu un vot majoritar, in loc de o decizie unanima.

18.30 Ministrul ceh de interne a scris pe Twitter ca planul UE privind relocarea migrantilor a fost aprobat - Cehia, Slovacia, Romania, Ungaria au votat impotriva, Finlanda s-a abtinut

Citeste si: TABEL Comisia Europeana propune o noua cota obligatorie suplimentara de 4.646 de migranti pentru Romania, care ar duce totalul la 6.351. Romania vrea doar 1.785 de refugiati din Orientul Mijlociu

17.46Croatia cere Serbiei sa trimita refugiatii in Romania

17.13Criza migrantilor ar putea pune in pericol chiar existenta Uniunii Europene, daca nu se gaseste o solutie pe termen lung, a spus Miro Cerar, premier al Sloveniei, tara care se zbate sa faca fata valului de refugiati.

17.07Seful serviciului danez de contrainformatii nu crede ca in fluxul de refugiati vor fi strecurati teroristi care sa comita atacuri.

Rutele presupun prea multe riscuri de siguranta personala si un risc mare de a fi descoperiti de politie sau de alti refugiati, multi care fug chiar de militantii islamisti.

16.45 Norvegia va spori controalele de politie in apropierea frontierelor pentru a combate imigratia ilegala si criminalitatea transfrontaliera, a declarat marti ministrul justitiei, Anders Anundsen.

"Data fiind cresterea numarului de solicitanti de azil, este important ca autoritatile norvegiene sa aiba din vreme o imagine despre identitatea si trecutul oamenilor care ajung in tara", a explicat Anundsen, potrivit Agerpres.

16.15 "Politicile iresponsabile" ale UE au provocat actualul val de imigranti ilegali (rezolutie a parlamentului ungar)

Parlamentul ungar a adoptat marti o rezolutie in care a pus actuala criza provocata de valul de imigranti ilegali pe seama "politicilor iresponsabile" ale Uniunii Europene si a cerut ca frontierele blocului comunitar sa fie aparate "prin toate mijloacele posibile'" transmit agentiile MTI si EFE, citate de Agerpres.

"Responsabilitatea pentru actuala situatie revine Uniunii Europene. Am ajuns in punctul in care oamenii mor din cauza politicii iresponsabile a Bruxelles-ului", iar "valurile de imigratie ilegala ameninta intreaga Europa cu o explozie", se subliniaza in text.

Rezolutia mai semnaleaza ca actualul flux migrator este consecinta declaratiilor unor "politicieni europeni iresponsabili" care au incurajat refugiatii "sa se indrepte catre Europa, dandu-le speranta unei vieti mai bune".

Statele din Europa Centrala, care tocmai si-au revenit dupa criza economica, "nu isi pot permite sa sufere de pe urma politicilor gresite ale Bruxelles-ului" si Ungaria nu poate accepta ca imigrantii ilegali sa puna in pericol locurile de munca si siguranta sociala a cetatenilor ei, se mentioneaza in continuare in text.

Prin urmare, Parlamentul ungar solicita Uniunii Europene sa ia masuri pentru a proteja continentul european si cetatenii sai in fata ramificatiilor acestei crize.

In incheierea rezolutiei se solicita guvernului de la Budapesta sa asigure fondurile banesti si cadrul legal pentru ca Ungaria sa-si poata apara granitele prin toate mijloacele posibile, intrucat aceasta tara "are dreptul sa-si protejeze cultura, limba si valorile".

15.25Angela Merkel va propune miercuri, la reuniunea Consiliului European, o reforma a zonei Schengen astfel incat toate statele membre ale acestui spatiu sa contribuie la securizarea frontierei externe, in timp ce la reuniunea de marti a Consiliului JAI Germania va sustine propunerea ca tarile ce nu accepta sa primeasca imigranti in baza unor cote obligatorii sa plateasca 6.500 de euro pentru fiecare imigrant refuzat - EFE, Agerpres

15.05Europa se poate astepta ca un milion de persoane sa ceara azil in acest an iar liderii de europeni trebuie sa lasa diferendele la o parte in aceasta criza, a transmis Organizatia Economica pentru Cooperare Economica si Dezvoltare.

Planul de impartire a 120.000 de refugiati in UE a fost respins marti ferm de Cehia si criticat de ONU, a carei agentie pentru refugiati a spus ca acest plan ca nu este de ajuns, pentru ca trebuie realizate centre de receptie care sa primeasca zeci de mii de persoane in orice moment, informeaza Reuters. Aceste reactii au venit inaintea reuniunii extraordinare a JAI pe tema migratiei ce are loc la Bruxelles.