Rezervele valutare ale Chinei au scazut in mod alarmant in august, cu o suma record, de cel putin 94 de miliarde de dolari. Nu se stie exact la cat se ridica “hemoragia” de moneda straina a bancii centrale a Chinei, dar cifrele avansate de experti merg pana la un “minus” de 150 de miliarde de dolari la nivelul lunii trecute.

Problemele economice ale Chinei se adancescFoto: Flickr

Acesta este doar un indiciu dintr-o serie care intensifica, atat in China, cat si in restul globului, sentimentul ca lucrurile nu sunt deloc in regula in cea de-a doua economie a lumii.

Pana de curand, dezbaterea se concentra pe senzatia ca in piata sunt prea multi bani, ce aduc, in multe cazuri, randamente ingrijorator de scazute.Acum se discuta insa despre cat de adecvat este nivelul rezervelor tinand cont de marimea datoriilor existente.

Nu trebuie uitat ca prabusirea burselor din Shanghia si Shenzhen se datoreaza si faptului ca pietele crescusera datorita investitiilor cu bani imprumutati, al caror nivel nu este cunoscut nici macar de autoritatile de reglementare.

Intre timp, iesirile de capital din China continua si este dificil de estimat in cate din cazuri este vorba de o diversificare a investitiilor si in cate este vorba pur si simplu de abandonarea pietei de catre investitori.

Concomitent, semnalele de suferinta emise de economia reala se intensifica, cu efecte in toate colturile lumii.

De exemplu, santierele navale din Grecia se plang ca cele din China fac reduceri disperate la preturile pentru cargourile pe care le construiesc.

Constructorii chinezi sunt obligati si faca discount-uri pentru a compensa faptul ca ei concureaza cu contructori din tari ale caror monede s-au depreciat dramatic fata de yuan. In curand, daca premierul japonez Shinzo Abe va realiza ce si-a propus, yenul se va deprecia si mai tare, ceea ce va resuscita industrii - precum cea textila - pe care yenul prea puternic le-a descurajat mult timp.

In acest timp, de cealalta parte a Pacificului, pietele financiare au castigat in fata Rezervei Federale americane ultima runda a jocului “Cine clipeste primul”, in conditiile in care banca centrala a SUA a decis sa nu mareasca dobanzile.

Decizia Fed a generat un sentiment de usurare, dar inca nu este rezolvata problema principala a economiei globale, aceea ca nu prea exista motive pentru un trend de revenire pe pietele de actiuni.

Nu este vorba numai de faptul ca Fed si-a cam pierdut din credibilitate, cat este vorba de faptul ca actiunile sale au ajuns sa conteze mai putin.

Mai mult, Fed conteaza acum mult mai putin decat China pentru cresterea economiei mondiale.

In tarile emergente asiatice din afara Chinei, activitatea industriale s-a restrans cu peste 7% in al doilea trimestru din acest an. Cheltuielile tehologice ale corporatiilor americane, care in trecut au fost unul din pilonii principali ai cresterii din Asia, au scazut dramatic. Numai in luna august, exporturile Taiwanului s-au prabusit cu 15 procente.

Fed a ajutat China si multe piete emergente cand a decis sa nu majoreze dobanzile. Totusi nici Fed, si nici nimeni altcineva nu are nici cea mai vaga idee de unde va veni sursa cresterii economice globale in viitor.

Este clar insa ca aceasta nu va veni din tiparnita Fed.