O vreme considerat ca o stea in urcare a Partidului Republican, guvernatorul statului Wisconsin, Scott Walker, a abandonat luni cursa la investitura republicana pentru Casa Alba, o noua victima colaterala a ascensiunii lui Donald Trump, comenteaza AFP si Agerpres.

"Consider ca sunt chemat sa dau un exemplu ajutand la defrisarea terenului, astfel incat un mesaj pozitiv si conservator sa se poata ridica pe culme. Din acest motiv, imi suspend candidatura imediat", a declarat fostul candidat intr-o conferinta de presa organizata la Madison, capitala statului Wisconsin pe care il conduce din 2011.

El a facut un apel la unii dintre cei 15 candidati care au ramas sa ii urmeze exemplul, pentru a reduce numarul adversarilor lui Donald Trump, care nu a fost numit direct, dar clar identificat ca o amenintare pentru Partidul Republican.

"E trist, insa dezbaterea din cadrul Partidului Republican nu are loc in jurul unei viziuni optimiste a Americii, ci s-a mutat pe terenul atacurilor la persoana", a motivat el.

Un alt candidat, fostul guvernator de Texas Rick Perry, a abandonat cursa la 11 septembrie.

Scott Walker, in varsta de 47 de ani, a inceput anul sub auspicii favorabile, cu discursuri foarte bine primite in adunarile conservatorilor. In primavara, el a fost chiar in fruntea catorva sondaje, dar, dupa intrarea in scena a lui Donald Trump in iunie, cota lui s-a prabusit, pana la a deveni nesemnificativa intr-un sondaj al CNN aparut duminica.

In momentul de fata, Donald Trump ocupa prima pozitie in sondaje, cu mult peste candidatii asa-zisi "traditionali" ori ai elitei - alesi sau fosti alesi cu o experienta politica notabila. Succesul acestuia s-a ridicat insa pe o succesiune de controverse, invective si declaratii care au socat pana si in randurile partidului, fara ca magnatul din domeniul imobiliar sa formuleze un program detaliat.

Numele lui Scott Walker nu le spunea nimic americanilor pana cand, in 2011, uriase manifestatii sindicale au invadat orasul Madison pentru a protesta fata de proiectul sau de reducere a puterii de negociere colectiva a sindicatelor functionarilor. Infruntarea, castigata de Scott Walker, a facut din el bestia neagra a sindicatelor si a stangii americane, dar i-a atras elogii in cercurile conservatoare.

Abandonul lui ilustreaza, de asemenea, rolul banilor si al marilor donatori in sistemul electoral american. Prabusirea sa in sondaje alimenta de mai multe saptamani indoiala printre sustinatorii lui financiari, un cerc vicios pe care nu a reusit sa il depaseasca.

"Oamenii renunta sa mai fie candidati la prezidentiale, nu pentru ca nu mai au idei, ci pentru ca nu mai au bani", a reactionat Terry Sullivan, director de campanie al senatorului Marco Rubio, alt candidat republican in plina ascensiune.