Alexist Tsipras si partidul sau s-au intors la conducerea Greciei si cu sarcina de a implementa acordul de bailout, scrie The Guardian.

Cat de bine s-au descurcat Syriza si Alexis Tsipras in alegeri?

Considerand ca 99.5% dintre voturi au fost valide, Syriza a obtinut 35.5% dintre acestea, depasind cu usurinta Noua Democratie, partidul de centru dreapta si cel de-al doilea partid ca marime ce a obtinut doar 28.1%. Dupa ce Alexis Tsipras si-a dezamagit votantii acceptand programele de austeritate impuse de Uniunea Europeana in august, sustinatorii stangii pareau sa paraseasca Syriza. Insa acum Syriza are 145 de locuri in parlament - din 300 - cu 4 mai putine decat in ianuarie, cand Tsiras a preluat conducerea guvernului. In ianuarie Syriza a obtinut 36.5% din voturi, in alte cuvinte, cu un punct procentual mai mult decat acum. Cu toate acestea, prezenta la vot in septembrie a fost de 55,6%, cea mai mica de pana acum.

Ce urmeaza pentru Syriza si Alexis Tsipras?

Oficialii din Syriza au declarat ca partidul cauta sa formeze un guvern stabil imediat, cu scopul de a mentine increderea in Grecia. Fostii parteneri de coalitie, micul partid de dreapta si opozant al masurilor de austeritate, Grecii Independenti, este pregatit sa isi foloseasca cele 10 locuri obtinute in parlament pentru a obtine un acord puternic cu Syriza. Liderul Grecilor Independenti, Panos Kammenos, s-a alaturat lui Tsipras pe scena, celebrand rezultatele. Tsipras considera ca rezultatele i-au conferit sarcina de a guverna Grecia si intentioneaza sa-si duca mandatul pana la sfarsit, promitandu-le stabilitate politica votantilor satui de cele 5 alegeri in 6 ani.

Rezultatele alegerilor schimba acordul de salvare economica semnat cu Uniunea Europeana?

Nu. Syriza a avut o campanie prin care promitea implementarea planului de bailout de 86 de miliarde de euro, cautand sa protejeze de efectele acestuia grupurile vulnerabile. In schimbul fondurilor, Tsipras a fost de acord cu masurile de reducere a deficitului bugetar, incluzand cresterea taxelor si taind din ajutoarele sociale si din pensii. Alte aspecte includ reforma pe piata muncii, liberalizarea pietelor de consum si mai putine beneficii pentru functionarii statului. Prima sarcina a lui Tsipras va fi sa convinga liderii europeni de faptul ca Grecia a facut indeajunsi pasi pentru a asigura urmatoarea plata. Planul de salvare va fi reanalizat luna viitoare.

Va putea FMI-ul sa nu se alature programului?

Da. Fondul Monetar International a comunicat ca va refuza sa faca parte din programul de salvare economica a Greciei, daca nu se ajunge la un acord "explicit si concret" asupra reducerii datoriilor. FMI-ul considera ca Grecia nu poate suporta intreaga povara a programului de austeritate, iar creditorii sai ar trebui sa includa o masura de reducere a datoriilor in pachetul propus. Fara un moratoriu cu privire la platile greciei, poate chiar de 30 de ani, sau o reducere a valorii datoriilor, povara nu va putea fi gestionata.

Va avea nevoie Grecia de inca un plan de bailout?

Grecia ar putea avea nevoie de inca o masura de salvare pe langa prezentul acord. Tsipras spera ca victoria partidului Syriza sa ii confere un nou impuls pentru a negocia reducerea datoriilor si a unor masuri de austeritate mai putin oneroase din partea creditorilor Greciei. Insa acea pozitie nu va fi agreata de Germania si de institutiile europene ce au impus masuri "draconice" in numele disciplinei fiscale. Daca Tsipras un este capabil sa obtina unele concesii semnificative, economia statului va ramane slabita, punand in pericol obiectivele de reducere a deficitului bugetar din acordul semnat si necesitand poate un alt plan de bailout pentru Grecia.

Ce cred pietele?

Reactiile pe pietele financiare au fost slabe luni dimineata. Moneda euro a fost prea putin influentata in timp ce indexul FTSE 100 (Financial Times Stock Exchange 100 Index), ce a fluctuat in trecut ca reactie a evenimentelor din Grecia, a crescut putin. Simon Smith, economist in cadrul FxPro (broker forex) a declarat ca: "Impactul imediat a fost minim. La deschiderea bursei, s-a observat o modificare mica a monedei unice fata de nivelurile acesteia la deschiderea de vineri. Pe plan indepartat, nu va face viata mai usoara pentru UE, FMI si Banca Centrala Europeana si pentru negocierile ce privesc sustenabilitatea datoriilor in urmatoarele luni."