Alexis Tsipras, liderul formatiunii de extrema-stanga Syriza, a depus luni seara juramantul pentru un nou mandat de prim-ministru, prima etapa in procedura de formare a noului guvern dupa victoria Syriza in alegerile parlamentare anticipate de duminica, anunta Mediafax, citand Le Figaro.

Alexis TsiprasFoto: Agerpres/Xinhua

Ceremonia, transmisa in direct de televiziunile elene, a avut loc la sediul Presedintiei Greciei.

Tsipras, care a promis sa "serveasca in continuare poporul grec", va anunta marti noua echipa guvernamentala.

Alexis Tsipras a revendicat victoria in alegerile parlamentare de duminica si a anuntat o coalitie cu fostii sai parteneri de guvernare, Grecii Independenti.

Alexis Tsipras (41 de ani) a declansat alegerile cand a demisionat dupa numai sapte luni de mandat, in urma rebeliunii unor membri ai partidului sau, din cauza faptului ca a acceptat reducerea cheltuielilor si cresterea taxelor, impuse de creditorii internationali. Tsipras castigase alegerile din ianuarie cu promisiunea ca va anula astfel de masuri, prevazute in primele doua acorduri de finantare ale Greciei.

Pericolul iesirii din zona euro si posibil chiar din Uniunea Europeana a fost o preocupare pentru multi alegatori.

Campania a fost monotona, cu mult diferita de cea frenetica din ianuarie, cand Tsipras pleda impotriva masurilor impuse de creditori, in timp ce partidele de centru argumentau ca acordul cu statele din zona euro este cea mai buna sansa a tarii de a-si reveni in plan economic, pe fondul recesiunii si ratei somajului de aproximativ 25%.

Guvernul care se va forma dupa alegeri nu va avea timp de pierdut. Creditorii urmeaza sa revizuiasca progresul reformelor prevazute in acordul de finantare, iar Guvernul va trebui sa redacteze bugetul pe 2016, sa reformeze sistemul de pensii, sa creasca o serie de taxe, inclusiv asupra fermierilor, sa efectueze privatizari si sa supravegheze un program de recapitalizare a bancilor.