Dorin Dragutanu, guvernatorul Bancii Nationale din Republica Moldova, si prim-viceguvernatorul Marin Molosag si-au dat demisia din functii, anunta Agora.md. Dragutanu i-a acuzat intr-o declaratie de presa pe politicieni ca nu vor investigarea "furtului secolului", cand un miliard de dolari a disparut din trei banci moldovenesti.

Dorin DragutanuFoto: Wikipedia

Guvernatorul demisionar l-a acuzat si pe premierul Valeriu Strelet ca vrea sa transforme Banca Centrala in tap ispasitor. Cei doi au anuntat ca isi dau demisia din fruntea institutiei, dar vor asigura functionarea institutiei pana la numirea unor noi sefi ai Bancii Centrale.

"Motivul demisiei sunt presiunile politicienilor. Daca nu demisionam riscam sa permitem manipulari care pot afecta stabilitatea financiara si activitatea Bancii Nationale. Timpul va arata cine a stat in spatele acestor atacuri. Asteptam inceputul investigatiei Kroll pentru a arata cine a stat in spatele atacurilor asupra sistemului bancar. Pana la numirea noii conduceri vom asigura deplina functionare a Bancii Nationale. Cred ca odata ce am fost presati sa plecam exista candidatii pregatiti pentru aceasta functie", a declarat Dorin Dragutanu.

Reamintim ca sistemul bancar mooldovenesc a primit o lovitura dura dupa ce din conturile a trei banci, intre care una de stat, au disparut circa un miliard de dolari, la finalul anului trecut. Afacerea miliardului furat, suprapusa peste embargoul rusesc asupra industriei alimentare si peste razboiul din Ucraina, a dus la acutizarea crizei economice in Moldova.

Frustrarea cetatenilor este dublata de lipsa de actiune a autoritatilor in acest scandal.

Ca urmare a crizei economice si a lipsei de incredere in institutiile statului, zeci de mii de moldoveni au participat in ultimele saptamani la mitinguri-mamut in Chisinau, unde au cerut demisia principalilor demnitari. Printre cei carora le-a fost ceruta demisia s-a numarat si seful Bancii Centrale, acuzat ca a inchis ochii la tranzactiile suspecte care au dus la devalizarea bancilor.

Dragutanu (41 de ani) este guvernator al BNM din 2009. El a fost sustinut politic de Partidul Liberal (condus de Mihai Ghimpu).