Candidatul pentru nominalizarea partidului Republican la prezidentialele din 2016, Ben Carson, a starnit controverse dupa ce a declarat, duminica, la postul de televiziune NBC, ca SUA nu ar putea niciodata sa aleaga un musulman la Casa Alba si ca Islamul nu este in acord cu principiile americane,scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu as sustine niciodata sa alegem un musulman pentru a ne conduce natiunea. Nu as fi sub nicio forma de acord cu asta [...] Religia presedintelui SUA ar trebui sa fie in acord cu Constitutia", a spus Ben Carson, un neurochirurg pensionat care a reusit sa-l depaseasca in sondaje pe politicianul de cariera Jeb Bush.

Comentariile lui Carson au fost criticate de catre Consiliul pentru relatiile americano-islamice, cel mai mare ONG american pentru drepturile civile ale musulmanilor, care a sustinut ca Ben Carson ar trebui sa fie descalificat din cursa prezidentiala intrucat Amendamentul al patrulea din Constitutia SUA interzice testarea religioasa pentru detinerea unei functii alese,potrivit Reuters.

De asemenea, un alt candidat republican la prezidentiale, senatorul Lidsey Graham l-a criticat pe Carson pentru pozitia sa in ceea ce priveste Islamul, sustinand ca neurochirurgul ar trebui sa-si ceara scuze public, intrucat ii jigneste pe soldatii americani musulmani,scrie Reuters.

Socialistul Bernie Sanders, al doilea in cursa pentru nominalizarea partidului Democrat, l-a criticat dur pe Carson pentru comentariile sale. "Sunt foarte dezamagit de doctorul Ben Carson pentru declaratia sa cu privire la faptul ca un musulman nu ar putea sa fie presedintele SUA. A durat multa vreme pentru a depasi, ca natiune, prejudecata ca un catolic ori afro-american nu ar putea sa fie presedinte. Oamenii ar trebui sa fie alesi pe baza ideilor lor, nu a religiei sau a culorii pielii", a spus Sanders,potrivit NBC.

Carson nu este singurul republican care a starnit furia comunitatii islamice din SUA. Donald Trump a starnit controverse, saptamana trecuta, dupa ce nu a respins declaratia unui suporter, care a spus ca Barack Obama este strain musulman,mai scrie NBC.

Ben Carson incearca sa castige nominalizarea republicana la prezidentialele SUA din 2016 cu o platforma conservatoare. El sustine ca este crestin si ca propunerea sa legislativa pentru impozitare este inspirata din Biblie.