Alexis Tsipras a fost reconfirmat de greci la conducerea Guvernului, dupa ce partidul sau, Syriza (stanga radicala), s-a clasat pe primul loc in alegerile legislative anticipate desfasurate duminica in Grecia. Syriza a obtinut un scor de 35,53%, ceea ce inseamna ca a castigat 145 dintre cele 300 de locuri din Parlamentul Greciei, potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea a 90% din buletinele de vot, informeaza AFP. Cum nu a reusit sa obtina majoritate in Parlament (151 de locuri), Alexis Tsipras a anuntat refacerea coalitiei de guvernare cu formatiunea de dreapta Grecii Independenti - Anel (cu orientare suverana puternica), condusa de Panos Kammenos. Anel a guvernat alaturi de Syriza si in precedentul Executiv. Tsipras a sarbatorit victoria alaturi de sustinatorii iesiti in strada in centrul Atenei, promitand implementarea reformelor cerute de creditorii tarii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Partidul Noua Democratie (centru-dreapta) s-a clasat pe locul al doilea la scrutinul de duminica, cu peste 7 procente in urma Syriza, obtinand un scor de 28,05%.

  • Tsipras a sarbatorit victoria in strada: Am primit un mandat clar de a da la o parte forțele care ne-au ținut pe loc

Tsipras a sarbatorit victoria alaturi de sustinatorii iesiti in strada in centrul Atenei: "În Europa momentului, Grecia și poporul grec sunt sinonime cu rezistența și demnitatea, iar această luptă va fi continuată împreună cu voi pentru următorii patru ani. Am primit un mandat clar de a elimina corupția sistemică. Începând de mâine, vom lucra pentru rezolvarea acestor probleme. Syriza nu va fi intimidată", a promis fostul si viitorul premier al Greciei, potrivit Agerpres.

"Ne așteaptă vremuri dificile, dar, în același timp, ne aflăm pe o bază solidă. Nu ne vom reveni din această lupte prin minune, ci prin multă muncă", a adaugat liderul Syriza.

"Am primit un mandat clar de a da la o parte forțele care ne-au ținut pe loc", a mai spus Tsipras, subliniind ca se simte "răzbunat", cu referire la deputații Syriza care s-au opus în august noului pachet de ajutor convenit de Atena cu creditorii săi internaționali și care au părăsit partidul, privând Syriza de majoritatea în Parlament și determinându-l pe Tsipras să demisioneze și să convoace aceste alegeri anticipate.

  • Tsipras si Syriza, favoriti in sondaje, dupa o campanie in care au promis ruptura de politicile corupte din trecut

Grecii au votat duminica in cel de-al treilea scrutin national de anul acesta, fiind chemati sa aleaga cine va implementa noile masuri prevazute in acordul cu creditorii internationali.

Partidul Syriza, al fostului premier Alexis Tsipras, care a promis ca va aplica masurile de austeritate in schimbul fondurilor de miliarde de euro de la creditori, era creditat in sondaje cu un usor avans fata de formatiunea de centru-dreapta Noua Democratie.

Insa sondajele, care au aratat ca multi dintre cei 9,9 milioane de alegatori sunt indecisi sau ar putea lipsi de la vot, sugerau ca niciun partid nu va obtine suficiente voturi pentru a guverna singur.

Alexis Tsipras (41 de ani) a declansat alegerile cand a demisionat dupa numai sapte luni de mandat, in urma rebeliunii unor membri ai partidului sau, din cauza faptului ca a acceptat reducerea cheltuielilor si cresterea taxelor, impuse de creditorii internationali. Tsipras castigase alegerile din ianuarie cu promisiunea ca va anula astfel de masuri, prevazute in primele doua acorduri de finantare ale Greciei.

Pericolul iesirii din zona euro si posibil chiar din Uniunea Europeana a fost o preocupare pentru multi alegatori.

Campania a fost monotona, cu mult diferita de cea frenetica din ianuarie, cand Tsipras pleda impotriva masurilor impuse de creditori, in timp ce partidele de centru argumentau ca acordul cu statele din zona euro este cea mai buna sansa a tarii de a-si reveni in plan economic, pe fondul recesiunii si ratei somajului de aproximativ 25%.

Acum, politicile partidului castigator al alegerilor sunt deja stabilite de acordul de creditare, iar in tabara antiausteritate au mai ramas doar partidul de extrema-dreapta Zori Aurii si Unitatea Populara, format luna trecuta de rebelii din Syriza.

Campania principalului rival al lui Tsipras, liderul in varsta de 61 de ani al partidului Noua Democratie, Vangelis Meimarakis, s-a concentrat pe revenirea la stabilitate. El l-a descris pe Tsipras drept un politician nesabuit, fara experienta, care a condus tara spre o potentiala catastrofa si a introdus restrictii bancare.

Campania Syriza a stat sub semnul rupturii de politicile corupte din trecut.

Guvernul care se va forma dupa alegeri nu va avea timp de pierdut. Creditorii urmeaza sa revizuiasca progresul reformelor prevazute in acordul de finantare, iar Guvernul va trebui sa redacteze bugetul pe 2016, sa reformeze sistemul de pensii, sa creasca o serie de taxe, inclusiv asupra fermierilor, sa efectueze privatizari si sa supravegheze un program de recapitalizare a bancilor.