Un numar de 75 de rebeli sirieni antrenati in Turcia de catre Statele Unite si aliatii lor pentru a lupta impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) au intrat in nordul Siriei, incepand de vineri, a anuntat duminica Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH), transmit Reuters si AFP.

Rami Abdulrahman, directorul OSDH, a precizat ca rebelii au trecut din Turcia in Siria cu 12 vehicule echipate cu mitraliere.

"75 de noi combatanti antrenati intr-o tabara din apropiere de capitala turca (Ankara) au intrat in Siria, in provincia Alep (nord), intre vineri si sambata dimineata", a declarat pentru AFP directorul acestui ONG ce dispune de o vasta retea de surse in aceasta tara aflata in razboi.

Cei 75 de rebeli ar urma sa colaboreze cu doua grupuri combatante sustinute de SUA: Suqur al-Jabal (Soimii muntilor) si Division 30.

Comandantul fortelor americane in Orientul Mijlociu, generalul Lloyd J. Austin, a recunoscut recent ca doar "patru sau cinci" rebeli sirieni formati si echipati de Washington lupta efectiv pe teren.

Washingtonul a inceput in primavara sa antreneze si sa echipeze rebeli sirieni descrisi drept moderati pentru a lupta impotriva SI in Siria, insa programul, de 500 de milioane de dolari, n-a reusit sa demareze.

Doar 54 de rebeli au urmat anterior antrenamentul, in conditiile in care programul era menit sa formeze 5.400 de combatanti pe an.

Acesti rebeli s-au alaturat grupului Division 30 in luna iulie, inainte de a suferi un atac devastator comis de Frontul Al-Nosra, ramura siriana a retelei teroriste Al-Qaida. Multi dintre ei au fost ucisi sau rapiti de jihadisti, care i-au acuzat ca sunt "agenti ai americanilor".