Macedonia este acuzata pentru situatia migrantilor, desi acestia intra aici de pe teritoriul Uniunii Europene, a afirmat presedintele macedonean Gjorge Ivanov, care a deplans faptul ca tara sa a fost lasata singura in aceasta problema si ca europenii au uitat de Balcani.

Gjorge IvanovFoto: Agerpres / Tanjug

"Principala ruta a migrantilor trece prin Macedonia. Cheltuim un milion de euro pe luna pentru a-i ajuta pe acestia si 800.000 de euro pentru fortele de politie suplimentare. Problema noastra rezulta din evenimente care se intampla in UE - migrantii sosesc in Macedonia de pe teritoriul Uniunii, deoarece nimeni nu-si protejeaza granitele", a spus presedintele Ivanov intr-un interviu acordat cotidianului polonez Gazeta Wyborcza si preluat de agentia MIA, transmite Agerpres.

Presedintele macedonean a subliniat ca tara sa actioneaza umanitar si le permite migrantilor tranzitul. "Migrantii sosesc in Macedonia din Grecia, care deja a primit peste 450 de milioane de euro de la UE. Noi am primit doar 90.000 de euro pana acum", a declarat Ivanov.

El a mai spus ca lasa de dorit cooperarea intre institutiile macedonene si cele ale Uniunii Europene, in special ale Greciei. "Am avut deja un caz in care autoritatile elene au transportat 15.000 de migranti la granita noastra. A trebuit sa instituim stare de urgenta si sa trimitem trupe militare pentru a tine situatia sub control, in conditiile in care in orasul de frontiera Gevgelija numarul de migranti era deja cat numarul de localnici. A rezultat un protest al migrantilor care au aruncat cu pietre in fortele de politie, iar politistii au fost nevoiti sa actioneze. Macedonia a fost acuzata pentru aceasta situatie, chiar daca acesti oameni veneau de pe teritoriul UE. Din pacate, Uniunea Europeana a uitat de Balcani. Am fost lasati sa ne descurcam singuri cu aceasta problema", a relatat presedintele macedonean.

Referitor la perspectiva europeana a tarii sale, presedintele Ivanov a spus ca, in pofida recomandarii Comisiei Europene, Macedonia este inca blocata din cauza disputei cu Grecia asupra denumirii tarii. "Cand Grecia s-a opus invitatiei de aderare la NATO in 2008, am deschis un proces la Curtea Internationala de Justitie, care a stabilit ca veto-ul a fost ilegal. Cu toate acestea, nimeni nu a respectat aceasta sentinta. Secretarul general al NATO a spus atunci ca decizia Curtii nu este obligatorie pentru Alianta. Frustrarea in randurile populatiei este enorma. Oamenii au vazut ca in timp ce alte tari faceau progrese, Macedonia statea pe loc. Acesta este unul dintre motivele pentru care o data la doi ani avem criza politica", a explicat presedintele Macedoniei.