Ungaria ar putea bloca aderarea Croatiei la zona Schengen, spatiul european fara granite interne, daca Zagrebul esueaza in a apara frontierele externe ale blocului comunitar, a declarat un inalt consilier al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters.

"Daca Croatia ridica mainile si spune 'nu, nu vreau sa apar frontierele', atunci Ungaria nu poate spune decat ca aceasta nu este pregatita sa adere la Schengen cand va veni momentul sa fie luata aceasta decizie", a declarat Antal Rogan, seful cabinetului politic al lui Viktor Orban, pentru postul InfoRadio.

Un razboi al cuvintelor din ce in ce mai tensionat a izbucnit intre cele doua tari in ultimele zile, in contextul crizei refugiatilor. Croatia a afirmat sambata ca a "fortat" Ungaria sa primeasca mii de migranti si ca va continua sa-i trimita pe acestia catre tara vecina din nord.

"O conditie pentru intrarea in zona Schengen este ca tara sa se angajeze sa apere frontierele externe ale Europei", a mai spus Rogan in interviul acordat postului de radio vineri noapte. "Daca nu reuseste sa faca acest lucru intr-un mod atat de vizibil, atunci nu este pregatita sa fie membra Schengen", a sustinut oficialul ungar.