Statele Unite sunt pregatite sa reia comunicatiile militare cu Rusia, pe tema operatiunilor din Siria, anunta secretarul de Stat american, John Kerry, citat de site-ul cotidianului The New York Times.

"Presedintele Statelor Unite crede ca discutiile la nivel militar sunt un viitor pas important. Eu sper ca discutiile vor fi reluate foarte curand", a declarat John Kerry, potrivit Mediafax.

"Scopul initial al discutiilor cu Rusia va fi stabilirea unora dintre diversele optiuni pe care le avem si sa fixam viitoarele actiuni in Siria", a subliniat Kerry.

"Statele Unite nu isi vor modifica principalele obiective stabilite pentru Siria: invingerea retelei teroriste Stat Islamic si gasirea unei solutii politice la conflictul sirian", a explicat seful diplomatiei americane.

In urma cu o saptamana, Rusia a cerut Statelor Unite sa reinitieze cooperarea in domeniul militar in scopul evitarii "incidentelor neintentionate" in Siria, in contextul in care Moscova este acuzata de Washington ca a consolidat fortele pentru protejarea regimului Bashar al-Assad.

Statele Unite coordoneaza o campanie internationala de raiduri aeriene impotriva pozitiilor din Siria si Irak ale retelei teroriste Stat Islamic. In contextul in care Rusia tocmai a suplimentat prezenta militara in Siria, pentru ajutarea regimului de la Damasc, exista riscul ca fortele celor doua tari sa se intalneasca in teatrele de operatiuni din Siria. Atat Rusia, cat si Statele Unite sustin ca inamicul impotriva caruia lupta in Siria este grupul terorist Stat Islamic. Insa Rusia ofera sustinere regimului Bashar al-Assad, iar Statele Unite argumenteaza ca prezenta trupelor ruse agraveaza situatia din Siria.

Alianta Nord-Atlantica si Statele Unite au exprimat preocupare privind prezenta militarilor rusi in Siria, iar surse regionale au afirmat ca trupele ruse sunt implicate in confruntari antiinsurgente si antiteroriste de partea serviciilor de securitate siriene.

Alianta Nord-Atlantica si Rusia au intrerupt comunicatiile militare directe pe fondul crizei din Ucraina.

Siria se confrunta, incepand din martie 2012, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 220.000 de morti.