Moneda virtuala bitcoin a fost declarata oficial ca fiind o "marfa" in Statele Unite, la fel ca petrolul si graul, de catre Comisia pentru tranzactii cu contracte pentru marfuri (CFTC), relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.

Sigla BitcoinFoto: bitcoin.org

Institutia a retras joi acuzatiile impotriva unei platforme de tranzactionare a bitcoin, Coinflip, care faciliteaza operatiunile cu optiuni pentru moneda virtuala.

"CFTC a constatat, pentru prima oara, ca bitcoin si alte monede virtuale pot fi definite in mod corect ca marfuri', se arata intr-un comunicat al Comisiei.

Implicatiile deciziei pot fi numeroase, avand in vedere ca participantii din piata discuta de mult timp daca bitcoin poate fi definita ca marfa, iar CFTC a analizat o perioada indelungata daca moneda virtuala intra in atributiile institutiei.

Prin decizia adoptata, CFTC si-a afirmat autoritatea de a supraveghea tranzactiile cu contracte futures si optiuni pentru bitcoin, care vor fi supuse reglementarilor agentiei.

In eventualitatea unor nereguli, cum ar fi manipularea tranzactiilor cu contracte futures pentru monede virtuale, CFTC va putea sa aduca acuzatii celor vinovati de astfel de practici.

Daca o companie va dori sa opereze o platforma de tranzactionare pentru instrumentele derivate si contractele futures pentru bitcoin, va fi obligata sa se inregistreze, la fel ca CME Group.