Un tsunami de 70 de centimetri a fost inregistrat vineri dimineata (ora locala) pe coasta de est a Japoniei, la 24 de ore dupa un cutremur puternic in Chile, a anuntat Agentia nationala japoneza de meteorologie, potrivit AFP, citata de Agerpres.

Aceasta a avertizat la ora 03.00 in cursul noptii (joi, 18.00 GMT) in legatura cu o posibila crestere a nivelului apei intre 0,2 si 1 metru de-a lungul coastei de est a arhipelagului, din insula Hokkaido (nord) pana in Okinawa (extremitatea sudica).

Agentia a informat ca un prim val de 10 centimetri a fost masurat pe litoral la Iwate inainte de ora locala 06.30 (joi, 21.30 GMT), apoi unul mai important de 30 de centimetri la 07.13 (joi, 22.13 GMT) in apropiere de orasul de coasta Kuji, situat in aceeasi prefectura de pe coasta de nord-est a insulei principale Honshu.

La ora locala 08.38 (23.38 GMT) o noua crestere, de 70 de centimetri, a nivelului apei a fost inregistrata tot la Kuji.

"Nu va apropiati de litoral", a avertizat un purtator de cuvant al agentiei de meteorologie, citat de prezentatorii postului national de televiziune NHK.

Tsunami de zece pana la 40 de centimetri au fost, de asemenea inregistrate in mai multe locuri de-a lungul coastei, din nord pana in sud.

Un cutremur cu magnitudinea 8,3, cel mai puternic la scara planetara pentru 2015, a lovit miercuri seara Chile (joi dimineata, ora Japoniei), in apropiere de zona litorala, ducand la evacuarea a peste un milion de persoane din cauza unui posibil tsunami, o alerta ridicata in cele din urma in cursul noptii de Biroul national pentru situatii de urgenta (Onemi).

Regiunile atinse de tsunami vineri dimineata in Japonia sunt aceleasi care au fost devastate de uriasul val provocat de puternicul seism cu magnitudinea 9,0, inregistrat la 11 martie 2011 in largul coastelor de nord-est ale arhipelagului nipon.