Un summit extraordinar al Uniunii Europene, dedicat crizei refugiatilor, va fi organizat pe 23 septembrie la Bruxelles, a anuntat joi presedintele Consiliului European, Donald Tusk, pe contul sau te Twitter, potrivit AFP. Cerut insistent mai ales de catre Germania, summit-ul va avea loc miercurea viitoare, incepand cu ora 16:00 GMT, dupa un Consiliu extraordinar al ministrilor de Interne din tarile membre UE, a precizat Donald Tusk.

Cancelarul german, Angela Merkel, si omologul sau austriac, Werner Faymann, au cerut marti un summit de urgenta al Uniunii Europene pentru a incerca sa solutioneze criza migratiei. "Aceasta problema poate fi solutionata numai de Europa ca intreg", a declarat Merkel, dupa discutii cu cancelarul austriac Werner Faymann.

Cei doi lideri au exercitat presiuni asupra presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, in cadrul unei conversatii telefonice, sa convoace o "reuniune de urgenta a Consiliului" pe aceasta tema, potrivit lui Merkel.

Liderii celor 28 de state membre UE ar urma sa discute cum sa ajute refugiatii in tarile pe care le parasesc, cum sa se coordoneze mai bine cu Turcia si cum sa faca centrele de inregistrare a refugiatilor din tari ca Grecia si Italia sa functioneze mai bine.

Faymann a facut apel la cei care se opun cotelor obligatorii de redistribuire a imigrantilor "sa nu-si bage capul in nisip", ci sa-i ajute pe cei care au nevoie. Tusk a anuntat ca va decide pana joi daca va da curs cererii celor doi lideri de a convoca un summit.