Un elev musulman in varsta de 14 ani a fost retinut in sudul Statelor Unite dupa ce a adus la scoala un ceas electronic pe care il facuse singur, politia crezand ca este vorba despre o bomba artizanala, scrie AFP.

Acest scandal ocupa un loc principal in subiectele dezbatute pe retelele sociale, politistii texani fiind acuzati de exces de zel bazat pe sentimente islamofobe.

Ahmed Mohamed a adus la scoala un dispozitiv format dintr-un ecran digital si un circuit electronic, pe care dorea sa il arate profesorului de tehnologie.

Aparatul a sunat insa intr-o alta ora si un profesor de engleza l-a confiscat si a chemat politia.

Acesta a povestit ca a fost dus la un centru de arest pentru minori unde a fost perchezitionat, fotografiat si amprentat.

Adolescentul, care locuieste in Irving, in apropiere de Dallas, a fost bagat in masina politie cu catuse la maini si i s-a interzis sa isi sune parintii in timpul interogatoriului. Dupa ce a fost eliberat, a fost exclus trei zile de la scoala.

In disputa a intervenit si presedintele Barack Obama, care a scrus pe Twitter: "Frumos ceas, Ahmed. Vrei sa il aduci la Casa Alba?".

"Trebuie sa incurajam mai multi copii ca tine sa iubeasca stiinta. Asta face maretia Americii", a adaugat Obama.

Politia s-a aparat si sustine ca l-a incatusat pe baiat "pentru propria sa securitate".

"E vorba de un dispozitiv foarte suspect. Traim intr-o epoca in care nu poti aduce astfel de lucruri la scoala", a declarat Larry Boyd, seful politiei locale.