Secretarul american de stat John Kerry i-a transmis marti omologului sau rus Serghei Lavrov ca sprijinul acordat de Moscova presedintelui sirian Bashar al-Assad risca sa exacerbeze razboiul din Siria, scrie AFP.

John KerryFoto: Agerpres/AP

Kerry i-a telefonat lui Lavrov pentru a reafirma pozitia Washingtonului in aceasta chestiune la cateva ore dupa declaratiile presedintelui rus Vladimir Putin care confirmau si justificau continuarea sustinerii politice si militare a Moscovei fata de presedintele sirian.

"Secretarul de stat Kerry a indicat ca aceasta continuare a sprijinului Rusiei pentru presedintele Assad risca sa provoace o exacerbare si o extindere a conflictului si sa afecteze obiectivul comun de combatere a terorismului", potrivit biroului sefului diplomatiei americane.

Kerry a repetat ca pentru Statele Unite lupta coalitiei internationale condusa de Washington impotriva Statului Islamic, care controleaza vaste teritorii din Irak si Siria nu poate antrena o cooperare cu presedintele Assad.

Secretarul de stat "a reafirmat angajamentul SUA de a lupta impotriva ISIL (unul dintre acronimele Statului Islamic) cu o coalitie de peste 60 de tari, in fata careia Assad nu va putea fi niciodata un membru credibil, si a subliniat ca SUA saluta un rol constructiv al Rusiei in eforturile impotriva ISIL".

SUA au cerut de mai multe ori, in zadar, Rusiei, aliat apropiat al Siriei, sa-l convinga pe presedintele Assad sa renunte la putere in Siria in locul unui guvern de tranzitie care sa negocieze sfarsitul razboiului civil care devasteaza Siria din 2011.

Presedintele american Barack Obama a criticat din nou Rusia, vineri, afirmand ca strategia de sustinere a lui Assad este "sortita esecului".