Presedintele sirian Bashar al-Assad este gata sa coopereze cu fortele de opozitie pentru a lupta impotriva teroristilor din tara, a afirmat marti presedintele rus Vladimir Putin, citat de agentia Tass.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Desigur, este de asemenea necesar sa ne gandim la transformarile politice in acea tara si stim ca presedintele Assad este pregatit sa implice partea sanatoasa a opozitiei in acest proces, in guvernarea statului", a spus Putin, la summitul Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (CSTO) care reuneste mai multe foste republici sovietice.

"Astazi, nevoia unificarii eforturilor in lupta impotriva terorismului prevaleaza", a spus liderul rus.

"Este imposibil, fara asta, sa fie rezolvate alte probleme esentiale care se intensifica, inclusiv problema refugiatilor", a continuat el.

Vladimir Putin a respins o responsabilitate a Rusiei in ceea ce priveste criza migrantilor cu care se confrunta Europa.

"Vedem astazi incercar de a arunca vina asupra Rusiei pentru aceasta problema, pentru aparitia ei. Ei spun ca problema refugiatilor a aparut din cauza sprijinului Rusiei pentru autoritatile legitime din Siria", a explicat acesta.

Putin a argumentat insa ca oamenii fug din Rusia in principal din cauza atrocitatilor comise de extremisti, si nu a bombardamentelor regimului sirian.

"Daca Rusia nu ar fi sprijinit Siria, situatia din tara ar fi fost mai rea decat in Libia iar fluxul de refugiati ar fi fost si mai mare", a sustinut acesta.

"Noi nu destabilizam situatia in aceste tari si in acele regiuni ale lumii. Nu distrugem si nu am distrus acolo institutii ale statului, creand un vacuum de putere care este imediat umplut de teroristi", a spus el.

Vladimir Putin a precizat ca tara sa va continua sa ofere asistenta tehnico-militara Damascului in lupta impotriva teroristilor din Statul Islamic.

"As dori sa spun ca sprijinim guvernul Siriei in lupta impotriva agresiunii teroriste, ii asistam si le vom livra asistenta tehnico-militara necesara", a spus liderul rus.

"Este evident ca fara o participare activa a autoritatilor si militara, fara participarea armatei siriene in interiorul teritoriului sau in lupta impotriva Statului Islamic, teroristii nu vor putea fi alungati din aceasta tara si din intreaga regiune, iar poporul multinational si multiconfesional sirian nu va putea fi protejat impotriva distrugerii, a sclaviei si a barbarismului", a argumentat el.