Presedintele american Barack Obama il va primi pe omologul sau chinez Xi Jinping in 25 septembrie la Casa Alba, pe fondul ingrijorarilor legate de incetinirea economiei chineze dar si al tensiunilor legate de acuzatiile de spionaj cibernetic, scrie AFP.

Aceasta vizita era prevazuta de mult timp dar data sa exacta, anuntata marti de executivul american, nu era cunoscuta.

Vizita va permite intarirea cooperarii intre cele doua tari dar va servi si ca ocazie pentru cei doi lideri sa "abordeze punctele de dezacord de o maniera constructiva", potrivit termenilor alesi cu grija de Casa Alba.

Intalnirea vine intr-un context tensionat intre China si SUA, responsabili americani evocand posibile sanctiuni impotriva chinezilor suspectati ca sunt la originea unor atacuri informatice pe teritoriul american.

China vorbeste insa de acuzatii "iresponsabile" si acuza Washingtonul de ipocrizie, denuntand vastul sistem de supraveghere pus la punct in intreaga lume de catre serviciile secrete americane.

In afara de criminalitatea cibernetica, exista numeroase alte subiecte de dezacord.

Washingtonul acuza in special militarizarea din ce in ce mai mare a marii Chinei meridionale.

Obama s-a mai intalnit cu Xi la Washington, in 2012, cand liderul chinez nu era decat vicepresedinte.

In iunie 2013, cei doi lideri s-au intalnit la un summit informal organizat intr-un ranch in California. De asemenea, o alta intalnire a avut loc la finele lui 2014 la Beijing, cand a fost semnat un acord fara precedent asupra climatului.