UE a aprobat ca operatiunea navala a UE, EUnavfor Med, sa avanseze de la etapa de supraveghere a retelelor de traficanti de imigranti la cea de capturare a vaselor suspecte care circula pe marile internationale, decizie ce va intra in vigoare in luna octombrie, informeaza site-ul agentiei Ansa citat de Mediafax.

Propunerea a fost aprobata de Consiliul Afacerilor Generale, fara a supusa dezbaterii. Misiunea va incepe de la inceputul lunii octombrie, concentrandu-se asupra capturarii vaselor de traficanti care circula pe Marea Mediterana, fiind permisa utilizarea fortei militare impotriva acestora.

Pe 3 septembrie, Federica Mogherini, Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a anuntat ca operatiunea navala a UE, EUnavfor Med, este pregatita sa avanseze de la etapa de supraveghere a retelelor de traficanti de imigranti la cea de capturare a vaselor suspecte care circula pe marile internationale.

"Informatiile adunate in timpul primei faze au evidentiat faptul ca, in ultimele cinci saptamani in care au existat cel putin 16 ocazii, am fi putut porni pe urmele contrabandistilor si ai traficantilor", a anuntat Mogherini citata de EU Observer in pagina electronica.

Cea de-a treia etapa a operatiunii presupune distrugerea barcilor "de preferat, inainte de a fi utilizate" si arestarea traficantilor si contrabandistilor care profita de pe urma crizei migratiei. Consiliul Uniunii Europene a lansat in data de 22 iunie operatiunea navala impotriva traficantilor de imigranti de pe Marea Mediterana, denumita "EUnavfor Med", a carei misiune este sa identifice, sa captureze si sa inlature navele si bunurile folosite de traficanti.

EUnavfor Med, infiintata la 18 mai 2015, este unul dintre elementele unei strategii a UE privind imigratia menita sa raspunda la nevoia imediata de a salva vieti si a rezolva situatii de urgenta, precum si de a combate cauzele migratiei si retelele de traficanti.