Ministerul japonez al Justitiei a anuntat marti o reforma a legislatiei privind dreptul de azil, care inaspreste conditiile de acordare a statutului de refugiat, scrie AFP.

Examinarea cererilor inadmisibile in temeiul dreptului international va fi accelerata, unii solicitanti de azil vor fi lipsiti de permise de sedere si cei cu permise de munca vor fi monitorizati mai atent, in conformitate cu acest text care face parte dintr-o reforma generala a legislatiei privind imigratia.

Departamentul de Justitie va acorda, de asemenea, protectie umanitara, dar nu statutul de refugiat cu drepturi depline, strainilor care fug de razboi.

"Schimbarile n provoaca mai mult frica decat speranta. Oamenii ar putea ezita acum sa ceara azil, deoarece regulile devin mai stricte", a spus Hiroaki Ishii, directorul Asociatiei Japonia pentru Refugiati.

Din cele 5.000 de cereri de azil inregistrate anul trecut in Japonia, numai 11 au fost acordate, ceea ce o face una dintre cele mai putin ospitaliere tari din lume.