Mii de refugiati risca sa se confrunte cu un vid legislativ in contextul in care tarile europene adopta reguli diferite care trebuie aplicate la granite pentru gestionarea fluxului fara precedent de imigranti, a avertizat agentia ONU pentru Refugiati (UNHCR), citata de BBC News online, scrie Mediafax. Aceasta a solicitat intemeierea unor mari centre europene de primire in tarile unde ajung imigrantii.

Aceasta cerere a survenit in contextul in care Germania a impus controale la granita cu Austria, spunand ca se lupta cu mii se solicitanti de azil care sosesc zilnic.

UNHCR a prezentat ingrijorari pentru faptul ca imigrantii care cauta protectie s-ar putea confrunta cu un "vid legislativ". Agentia a mai transmis ca anunturile recente succesive privind diferite masuri de control adoptate la granite de un numar de tari europene "subliniaza urgenta stabilirii unui raspuns european cuprinzator".

Acest raspuns trebuie sa se bazeze pe crearea unor centre de primire eficiente care ar putea "sa ofere asistenta corespunzatoare, sa inregistreze si sa adaposteasca oamenii cand acestia ajung in Grecia, Italia si Ungaria".

Ministerul german de Interne a dispus duminica introducerea de controale temporare la frontiera cu Austria, conform reglementarilor Schengen pentru cazuri de urgenta, dupa masuri similare adoptate la granita austriaco-ungara.

Germania a transmis ca este solicitata pana la limita de sosirea imigrantilor, numai in weekend sosind 12.000 de persoane in Munchen. Autoritatile germane se asteapta ca un milion de imigranti sa ajunga in tara in acest an.

La randul sau, Guvernul de la Viena a anuntat reintroducerea temporara, luni, a controalelor la frontiera cu Ungaria, iar armata austriaca a mobilizat aproximativ 2.200 de militari pentru ajutarea politiei de frontiera, pe fondul afluxului de imigranti, si a explicat ca decizia este o reactie la masurile luate de Germania la frontiera comuna.

Slovacia a anuntat, de asemenea, ca introduce controale la frontierele cu Ungaria si Austria, din cauza crizei imigratiei, iar Republica Ceha a spus ca va spori controalele la granita cu Austria.

Ungaria intentioneza sa finalizeze un gard inalt de patru metri inaltime de-a lungul granitei cu Serbia pana marti, si sa implementeze si alte masuri pentru gestionarea acestei crize, inclusiv arestarea imigrantilor clandestini.

Conform Acordului Schengen, in situatii exceptionale, tarile pot introduce, temporar, controale la frontierele din cadrul spatiului comun de libera circulatie.