Tarile UE pregatesc masuri dure pentru descurajarea imigrantilor extracomunitari, potrivit unui proiect aflat in dezbatere la Consiliul JAI, care prevede arestarea clandestinilor, crearea unor centre speciale in Italia si Grecia si deportarea rapida dupa refuzul azilului, scrie The Guardian.

UPDATE Membrii UE reuniti luni la Bruxelles nu au ajuns la un acord unanim cu privire la distribuirea a 120.000 de refugiati pentru a face fata crizei migratiei, a anuntat ministrul de Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, conform AFP.

"Majoritatea statelor UE s-au angajat la principiul de distribuire a celor 120.000 de refugiati, dar nu toata lumea e de acord inca", a precizat Asselborn.

"Pentru propunerea noastra de distribuire a refugiatilor nu s-a ajuns la acordul dorit", a recunoscut si comisarul pentru imigrare, Dimitris Avramopoulos.

Ministrii de Interne ai statelor UE ar urma sa exprime sustinere pentru acest plan cu ocazia reuniunii Consiliului pentru Justitie si Afaceri Interne, aflat in curs la Bruxelles, potrivit Mediafax.

In plus, potrivit unor surse, propunerea Comisiei Europene privind cotele obligatorii probabil va fi respinsa in forma actuala. Propunerea Comisie s-ar bucura in acest moment doar de sustinerea puternica a Germaniei.

"Centre de primire ar urma sa fie construite in Grecia si Italia, unde imigrantii extracomunitari vor fi identificati, inregistrati si amprentati. Solicitarile de azil vor fi procesate imediat, iar cei respinsi vor fi deportati spre tari sigure din afara Uniunii Europene prin care au trecut", potrivit proiectului de acord discutat la Consiliul JAI.

"Persoanele care au statut de refugiat si au nevoie de protectie internationala vor fi identificate si relocate in state membre UE; imigrantii aflati in ilegalitate ale caror cereri vor fi respinse vor fi deportati", confirma surse europene.

Consiliul UE pentru Justitie si Afaceri Interne a ajuns la un acord privind distribuirea in statele membre a 40.000 de imigranti extracomunitari cu statut de refugiat ajunsi in Grecia si Italia. Este putin probabil sa se ajunga la un acord privind stabilirea de cote obligatorii pentru distribuirea a 160.000 de imigranti, asa cum a propus Comisia Europeana.

The Guardian mai scrie ca majoritatea guvernelor europene vor nega dreptul de azil a mii de refugiati. dar se va urmari cosntruirea de tabere pentru refugiati in Africa si in alte parti din afara UE.

Ministrii ar fi fost de acord sa imparta 160.000 de refugiati la cel putin 22 de tari, luandu-i din Grecia, Ungaria si Italia, dar au cautat sa amane o decizie oficiala pana luna viitoare, optand pentru "cote voluntare", dar cerand in acelasi timp mai multa "flexibilitate" din partea tarilor UE . Ministrul german de interne a cerut insa stabilirea de criterii precise despre cum vor fi alocati refugiatii.

Concluziile presedintiei Consiliului JAI din 14 septembrie (potrivit site-ului oficial):

1.Statele membre si Comisia au convenit sa dezvolte in continuare posibilitati de relocare.

2. Consiliul a subliniat ca un control eficient la frontiera este imperativ pentru gestionarea fluxurilor de migratie.

3. S-a reiterat angajamentul de a consolida operatiunile aflate deja in curs de desfasurare, in special Frontex, TRITON 2015, Poseidon 2015 si EUNAVFOR MED.

4. Consiliul a fost de acord ca este necesar a se imbunatati, fara intarziere, capacitatea de raspuns a Uniunii Europene la granitele externe sensibile in consultare cu statele membre in cauza si in conformitate cu Regulamentul Frontex. Masurile vor fi proiectate pentru a sprijini tarile din prima linie si de tranzit.

5. Provocarile cu care se confrunta Grecia sunt cele europene. Pentru a aborda aceste provocari impreuna, Consiliul, in paralel cu masuri rapide si eficiente de relocare, a fost de acord ca Grecia ar trebui sa fie sprijinita in eforturile sale de a consolida capacitatile de primire, sistemul de azil si de gestionare a frontierelor externe, cu respectarea deplina a drepturile omului si cerintele de siguranta. Resurse financiare adecvate trebuie sa-i fie puse la dispozitie.

6. Sa se mareasca sprijinul financiar si logistic necesar intaririi capacitatii tarilor din Balcanii de Vest de a gestiona frontierele, sa primeasca si sa asigure corect fluxurile de proces ale migrantilor.

7. UE sa intensifice cooperarea cu Turcia, recunoscand ca aceasta tara a primit foarte multi refugiati si este principala tara de tranzit.