La Bruxelles are loc luni reuniunea extraordinara a Consiliului JAI, dedicat dezbaterii pachetului de masuri propus de Comisia Europeana in cazul crizei refugiatilor, in special cotele de refugiati - obligatorii sau voluntare - ce ar urma sa revina fiecarei tari UE. La limita saturarii, Germania a reintrodus in urma cu o zi controalele la granita, suspendand libera circulatie in spatiul european. Controalele temporare de la frontiera germana ar putea fi mentinute cel putin cateva saptamani. Tot luni a fost redeschisa circulatia trenurilor intre Austria si Germania, cu exceptia celor spre Munchen.

Criza refugiatilorFoto: Agerpres/EPA

Fluxul migrationist continua sa creeze drame la portile continentului: 34 de oameni, dintre care 4 bebelusi si 11 copii, au murit inecati duminica in Mediterana, dupa ce ambarcatiunea in care se aflau a naufragiat in largul insulei grecesti Farmakonis, la 15 km de coasta Turciei.

"Germania introduce provizoriu controale la granita, in special la cea cu Austria", punct privilegiat de trecere pentru refugiati, a declarat ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere.

Desfasurarea LIVE TEXT a evenimentelor de luni:

23:45 Membrii UE reuniti luni la Bruxelles nu au ajuns la un acord unanim cu privire la distribuirea a 120.000 de refugiati pentru a face fata crizei migratiei, a anuntat ministrul de Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn.

22.55 Aproximativ 1.000 de refugiati au intrat luni in Germania, venind din Austria, in pofida deciziei surpriza a Berlinului de a reintroduce controalele la frontiera - AFP

22:30 Ministrii de interne ai tarilor UE s-ar fi pronuntat pentru respingerea "cotelor obligatorii de migranti", dar cer mai multa "flexibilitate". Doar ministrul de interne german a cerut reguli clare de impartire a celor 160 de mii de refugiati.

22:00 Consiliul JAI dezbate un proiect care prevede masuri dure contra imigrantilor clandestini - surse/ Migrantii ilegali vor fi deportati imediat (The Guardian)

"Centre de primire ar urma sa fie construite in Grecia si Italia, unde imigrantii extracomunitari vor fi identificati, inregistrati si amprentati. Solicitarile de azil vor fi procesate imediat, iar cei respinsi vor fi deportati spre tari sigure din afara Uniunii Europene prin care au trecut", potrivit proiectului de acord discutat la Consiliul JAI.

21.10 Ungaria introduce de marti masuri mai dure in domeniul imigratiei

20.40 Ungaria si-a inchis spatiul aerian pe o fasie de 20 de kilometri de-a lungul frontierei cu Serbia, pana la o inaltime de 1.350 de metri, a anuntat Autoritatea Nationala de Transport, citata de Reuters.

Potrivit autoritatii citate, masura este menita sa asigure politiei, armatei si serviciilor de ambulanta folosirea in siguranta a spatiului aerian, pentru a-si indeplini sarcinile legate de gestionarea crizei migrantilor, si nu afecteaza zborurile internationale de pasageri programate.

20.10 Cancelarul austriac Werner Faymann va gazdui vineri la Viena o reuniune a liderilor social-democrati europeni pentru a dezbate criza migrantilor.

Pe langa Faymann, la reuniune urmeaza sa participe vicecancelarul german Sigmar Gabriel, premierii francez, Manuel Valls, si suedez, Stefan Löfven, precum si presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

19:25 Slovenia este pregatita sa primeasca "mai multe mii" de migranti in cazul in care fluxul de refugiati se va orienta spre aceasta tara dupa inchiderea granitei sarbo-ungare, a anuntat un purtator de cuvant al ministerului de Interne.

"In caz de sosire brusca a unui numar mare de refugiati, Slovenia ar putea oferi adapost pentru mai multe mii de migranti. Capacitatile noastre de primire cresc zi de zi", potrivit sursei citate.

19:13 Consiliul JAI a ajuns la un acord privind un mecanism "temporar si exceptional" de relocare a 40.000 de migranti din statele de granita Italia si Grecia in alte state membre. Mecanismul se va aplica pentru persoanele care au ajuns in cele doua tari din 15 august 2015 pana in 16 septembrie 2017, potrivit unui comunicat al Consiliului JAI

In document nu se pomeneste nimic despre cotele obligatorii pentru state.

In acelasi timp, se vor crea tabere de primire in Italia si Grecia.

Statele care participa la acest mecanism vor primi 6.000 de euro pentru fiecare persoana relocata.

19.00 Ambuteiaje de zeci de kilometri pe autostrazile din Austria, dupa ce Germania a introdus controalele la frontiera din cauza afluxului de migranti - AFP

18:17 Politia ungara a inchis luni dupa-amiaza principalul punct de trecere de la granita sarbo-ungara, potrivit AFP.

Circa 15 politisti in uniforme albastre s-au asezat de-a latul caii ferata peste care treceau in fiecare zi mii de migranti care doreau sa ajunga in vestul Europei, impiedicand trecerea acestora.

17:38 Reintroducerea controalelor la granite de catre mai multe state europene a starnit temeri legate de viitorul zonei de libera circulatie dar a creat si un nou cuvant, dupa Grexit si Brexit: Schexit, scrie The Guardian.

17.24Echipaje de interventie rapida ale Frontex (Agentia pentru managementul cooperarii operationale la frontierele externe ale UE) vor fi desfasurate la granitele externe "sensibile", potrivit unui proiect de concluzii ale reuniunii ministrilor de interne din UE - DPA, Agerpres

17.16Belgia va lua "cu siguranta in considerare" inchiderea temporara a frontierelor pentru refugiati, a declarat secretarul de stat pentru azil si migratie, Theo Francken, in contextul in care Germania a anuntat reintroducerea controalelor la frontiera cu Austria - Xinhua, Agerpres

16:15 Traian Basescu avertizeaza ca, dupa inchiderea granitelor de catre o serie de state europene, presiunea pe frontierele Romaniei "va creste enorm".

"Acum, cind liderii europeni se trezesc din euforia populismului si unii dupa altii anunta inchiderea frontierelor, Romania trebuie sa inteleaga ca presiunea pe frontierele sale va creste enorm. Acesta va fi testul major al capacitatii noastre de a fi buni europeni.

Guvernul trebuie sa consolideze imediat protejarea propriilor frontiere. Romania nu are nevoie sa-si trimita armata la granite. Ar fi un semn de slabiciune si noi nu suntem neputinciosi", a scris Traian Basescu, pe contul lui de Facebook.

16.13Politia olandeza va desfasura controale aleatorii la granita ca raspuns la cresterea numarului de solicitanti de azil in UE, scrie agentia ANP, citata de Reuters.

15:53 Parcul Maximilien din Bruxelles este plin de corturi ale refugiatilor

15.25Papa Francisc a avertizat asupra riscului ca militanti sa se strecoare in Europa sub acoperirea valului masiv de refugiati ce fug de razboiul din Siria

15.00Politia va inaspri controalele in toata Ungaria incepand de luni pana pe 30 septembrie. Astfel politistii pot legitima si perchezitiona corporal persoanele si verifica masinile, se arata intr-un comunicat de presa al politiei, care sustine ca masura este pentru mentinerea ordinii publice si prevenirea infractiunilor.

14.11 Premierul ungar Viktor Orban a redirectionat aproape 900 de politisti la granita cu Serbia pentru a ajuta la rezolvarea numarului record de refugiati si migranti ce incearca sa intre in UE.

14:05 Autoritatile ungare, care au incercat multa vreme sa blocheze tranzitul migrantilor prin tara lor, ii transporta acum direct pe acestia de la granita sarba la cea austriaca, afirma Inatul comisariat pentru refugiati, citat de AFP.

"Trenuri duc migrantii din gara Roszke direct la granita austriaca", a declarat Erno Simon, purtator de cuvant al Comisariatului in Ungaria.

13.35 Premierul polonez Ewa Kopacz spune ca a discutat cu Jean-Claude Junker si ca Polonia nu va accepta cote automate de migranti, ci solicita controale mai puternice la frontierele externe ale UE.

13.30 Austria, Polonia si Slovacia vor restabili controlul la granite

12.03 Vice-cancelarul austriac a anuntat ca 2.200 de militari vor fi trimisi la granita pentru a ajuta la introducerea controalelor mai stricte

12.03Vice-cancelarul austriac a anuntat ca armata va fi trimisa la granita pentru a ajuta la introducerea controalelor mai stricte de la frontiera - Reuters

11:45 Uniunea Europeana a decis sa recurga la forta militara impotriva traficantilor de migranti in cadrul operatiunii navale EU Navfor Med in Marea Mediterana, au anuntat surse europene, citate de AFP.

Aceasta masura, care autorizeaza navele de razboi europene sa controleze ambarcatiunile suspectate de transport al migrantilor si sa efectueze arestari.

11:40 Franta si Germania vor fi "extrem de presante" luni, la Bruxelles, pentru crearea de centre de control la granitele Uniunii Europene, pentru ca "Europa sa-si poata impune granitele", a declarat presedintele francez, Francois Hollande, citat de AFP.

"Vom face in asa fel incat chiar de azi sa avem concluzii prin care Europa sa-si poata impune granitele", a spus el, cu cateva ore inainte de inceperea reuniunii ministrilor europeni de Interne.

"Concret, aceasta inseamna centre de inregistrare in Grecia, in Italia, in Ungaria, pentru a evita ce se intampla azi", a subliniat el.

11.38 Autostrada ce leaga Austria de Ungaria a fost redeschisa, a anuntat operatorul rutier austriac

11:25 Un numar record de 5.809 migranti au intrat in Ungaria duminica, a anuntat luni politia, cu o zi inainte de data de 15 septembrie, incepand cu care Budapesta vrea sa inchida ermetic frontiera cu Serbia.

11.17Premierul britanic David Cameron a ajuns luni in Beirut pentru a vizita refugiatii ce au fugit de razboiul din Siria, ce a provocat venirea a peste un milion de persoane in Liban.

11.00Zeid Ra'ad al-Hussein, inaltul comisar ONU pentru drepturile omului a cerut incetarea detentiei si 'relelor tratamente' aplicate solicitantilor de azil, in special in cazul copiilor.

10.51 Autostrada ce leaga Austria de Ungaria a fost inchisa pe ambele sensuri, a anuntat Asfinag, operatorul rutier austriac - Reuters

------------

In cursul serii de duminica, sute de politisti (1.200 potrivit cotidianului Bild Zeitung) au inceput sa fie amplasati de-a lungul granitei. Acestia controlau sistematic masinile si trecatorii.

Vicecancelarul german, Sigmar Gabriel, a acuzat luni "lipsa de actiune a Europei" care a impins Germania la "limitele capacitatilor" de primire a refugiatilor.

La reuniunea extraordinara a Consiliului JAI vor participa pe langa ministrii de Interne din tarile Uniunii Europene si reprezentanti ai agentiilor europene si ale Natiunilor Unite - Frontex, Biroul de Ajutor European pentru Azil, Europol, Inaltul Comisariat pentru Refugiati al ONU si Organizatia Internationala pentru Migratie.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunta, duminica, intr-o postare pe contul sau de Twiter, ca a vorbit cu presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, despre criza refugiatilor.

Surse apropiate Palatului Cotroceni au precizat pentru EurActiv.ro ca pozitia Romaniei nu s-a schimbat in niciun fel si ca tara noastra opteaza in continuare pentru cote voluntare, respingand cotele obligatorii de refugiati.

Vicepremierul pentru securitate nationala Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, participa si el la reuniunea extraordinara a Consiliului Justitie si Afaceri Interne.

"Conform mandatului incredintat de presedintele Romaniei si primul-ministru, vicepremierul pentru securitate nationala Gabriel Oprea va sustine in fata ministrilor de Interne europeni si a reprezentantilor Comisiei Europene pozitia consolidata a Romaniei de a participa la mecanismul de relocare, prin preluarea unui numar de 1.705 solicitanti de azil din Italia si Grecia, precum si a inca 80 de persoane din afara Uniunii Europene, si de respingere a cotelor obligatorii impuse statelor membre de catre Comisia Europeana", a informat Ministerul Afacerilor Interne, intr-un comunicat de presa.