Doi sateliti din sistemul european de navigatie prin satelit Galileo au fost plasati cu succes pe orbita, vineri dimineata, cu ajutorul unei rachete Soyuz care a fost lansata de la baza spatiala Sinnamary din Guyana franceza, informeaza lepoint.fr, citat de Mediafax.

Sateliti Galileo, pregatiti pentru lansareFoto: ESA-CNES/Arianespace

Lansarea a avut loc vineri dimineata, la ora 02.08 GMT, si s-a derulat asa cum era prevazut. Cei doi sateliti au fost plasati pe orbita, "cu succes", a spus Stephane Israel, CEO al companiei Arianespace.

"Misiunea a fost o reusita perfecta", a precizat el. La noua minute dupa decolare, Fregat, etajul superior al lansatorului spatial, s-a separat de corpul central al rachetei, si-a pornit motoarele si a plasat pe orbita satelitii Sat-9 si Sat-10, fabricati de compania germana OHB.

Cei doi sateliti au fost plasati cu succes pe o orbita circulara, la altitudinea de 23.522 de kilometri, la 3 ore si 48 de minute dupa decolare. Ei reprezinta al noualea si al zecelea satelit din reteaua Galileo care, atunci cand va fi finalizata, va include 30 de sateliti (dintre care unii vor fi de rezerva).

Proiect emblematic al Comisiei Europene, sistemul Galileo, al carui concept a fost creat la inceputul anilor 2000, vizeaza reducerea dependentei UE de GPS-ului american (Global Positioning System), imbunatatind in acelasi timp serviciile oferite utilizatorilor, gratie preciziei sale foarte mari in numeroase domenii - rutier, maritim, agricol etc.

Insa acest program spatial european s-a confruntat cu numeroase dificultati de-a lungul anilor, acumuland intarzieri in derulare, iar costurile sale au crescut de la 3,3 miliarde de euro la 5,5 miliarde de euro.

Primii doi sateliti din sistemul Galileo au fost lansati in octombrie 2011. In august 2014, satelitii 5 si 6 din aceasta retea au fost plasati pe o orbita incorecta. Ulterior, Agentia Spatiala Europeana (ESA) a reusit sa ii plaseze pe o orbita mai buna.

Acesti doi sateliti vor putea deveni operationali la inceputul anului viitor in ceea ce priveste serviciul de navigatie. In schimb, Sat-4, unul dintre cei patru sateliti-test lansati in 2011 si 2012, s-a confruntat cu o defectiune importanta. Acest satelit nu va putea sa functioneze corect.

Lansarea rachetei ce a dus pe orbita ultimii doi sateliti: