Exista riscul ca gruparea jihadista Statul Islamic sa profite de criza refugiatilor si sa infiltreze teroristi in Statele Unite, avertizeaza un congresman republican, dupa ce Administratia Obama a anuntat ca poate prelua 10 mii de refugiați sirieni.

"Din punctul de vedere al securității naționale, amintesc declarațiile lansate chiar de SI, care a spus: , iar acest lucru mă îngrijorează", a declarat pentru ABC Michael McCaul, președintele Comisiei pentru securitate internă din Congres, potrivit Agerpres.

Și alți responsabili americani au recunoscut existența unui asemenea pericol, cum este generalul în retragere John Allen, fost comandant al forțelor americane în Afganistan și în prezent trimis special al Casei Albe pe lângă coaliția antijihadistă condusă de SUA. Dar acesta din urmă consideră totuși că eficiența actualelor proceduri pentru verificările de securitate va permite filtrarea refugiaților.

De la începutul războiului din Siria, pe teritoriul american au ajuns circa 1.800 de refugiați sirieni.

In incercarea de a demonstra faptul ca Statele Unite se alatura tarilor europene in efortul de a stabiliza criza refugiatilor sirieni, Barack Obama a dispus administratiei sale sa accepte cel putin 10.000 de refugiati sirieni, in anul urmator.