Guvernul slovac intentioneaza sa isi exercite dreptul de veto la Consiliul Justitie si Afaceri Interne care are loc luni, pentru a bloca astfel impunerea cotelor obligatorii de refugiati pentru statele membre ale Uniunii Europene. Anuntul a fost facut de ministrul slovac de interne, Robert Kalinak, care i-a acuzat pe sustinatorii ideii cotelor obligatorii ca sunt inclinati mai degraba sa sanctioneze statele care se opun acestei propuneri decat sa discute cu ele, informeaza Agerpres, citand agentia TASR.

Slovacia nu va fi singura care se va opune la Consiliul JAI cotelor obligatorii de refugiati, propunerea impunerii acestora fiind respinsa si de celelalte trei state ale grupului de la Visegrad - Ungaria, Republica Ceha si Polonia, a adaugat oficialul slovac.

"Am un mandat, nu doar din partea guvernului, dar si a parlamentului, de a folosi dreptul de veto impotriva oricarei propuneri ce ar institui cote, intrucat acestea nu sunt doar lipsite de sens, ci sunt indreptate si impotriva imigrantilor si nu reprezinta o modalitate de rezolvare a crizei", a declarat Robert Kalinak.

"Mi se pare ca nu sunt interesati sa discute, ci mai degraba sa sanctioneze acele tari care s-au exprimat impotriva opiniei lor, ceea ce este absurd", a mai spus oficialul slovac. In opinia sa, Uniunea Europeana trebuie sa admita faptul ca valul de imigranti ce se indreapta inspre Europa prin Balcani este ilegal si sa depuna mai multe eforturi pentru protejarea frontierelor sale externe, iar pentru problema refugiatilor sa se gaseasca solutii in cooperare cu statele invecinate cu Siria, cum ar fi Turcia, Iordania si Iran.

Oficialul slovac mai spune ca acesti imigranti nu pot fi considerati refugiati, intrucat singurul lor obiectiv este, in opinia sa, sa ajunga in tarile cele mai bogate ale Europei si nu cer azil niciunei alte tari pe care o traverseaza, drept urmare sunt mai degraba imigranti economici: "Am mari indoieli ca aici vorbim despre refugiati in adevaratul sens. Din acest motiv ma indoiesc ca de preocupari umanitare si ajutor poate fi vorba in cazul acestui - dupa parerea mea - greu de inteles flux de imigranti ce nu au absolut nimic in comun cu refugiatii care fug de razboi."