Biserica Ortodoxa Rusa a solicitat teste suplimentare asupra ramasitelor umane despre care se crede ca apartin fiului si fiicei ultimului imparat al Rusiei, tarul Nicolai al II-lea, amanand planurile guvernului de la Moscova de a reinhuma osemintele luna viitoare la Sankt Petersburg, informeaza The Guardian.

Portretul oficial al familiei imperiale Romanov in 1913Foto: Wikipedia - Boasson and Eggler St. Petersburg Nevsky 24

Un grup de lucru creat de premierul Dmitri Medvedev in luna iulie a propus vineri inhumarea printului mostenitor, tareviciul Alexei Romanov, si a surorii sale, marea ducesa Maria, pe data de 18 octombrie, alaturi de ramasitele familiei lor in Catedrala Petru si Pavel din Sankt Petersburg.

Insa purtatoarea de cuvant a lui Medvedev a anuntat ulterior ca data inhumarii va fi stabilita dupa consultari aditionale cu Biserica Ortodoxa Rusa, transmite RIA Novosti.

Un purtator de cuvant al bisericii, Vsevolod Chaplin, a declarat ca grupul de lucru a fost de acord sa realizeze teste suplimentare asupra ramasitelor umane pentru a le stabili autenticitatea.

"Oamenii au intrebari. Vrem investigatii suplimentare astfel incat orice test sa fie facut in prezenta oficialilor bisericii", a declarat Chaplin, adaugand ca biserica vrea, de asemenea, sa faca teste suplimentare asupra ramasitelor inhumate deja in catedrala.

Biserica a refuzat sa recunoasca rezultatele testelor ADN - care au concluzionat ca ramasitele apartin, intr-adevar, familiei regale - intarziind astfel procesul de inhumare a Mariei si a lui Alexei. Ramasitele celor doi Romanovi se afla din 2007 intr-un depozit al statului.

Actuala sefa a Casei Imperiale Ruse, marea ducesa Maria Vladimirovna, considera, de asemenea, ca inhumarea ramasitelor este prematura, a declarat un purtator de cuvant pentru agentia de presa RSN.

"Oamenii acestia au fost canonizati, iar daca ramasitele lor sunt gasite, acestea vor fi considerate relicve la care se vor ruga credinciosii, din acest motiv este important sa fim siguri", a declarat Chaplin.

Mai multi descendenti ai familiei tarului, care traiesc in acest moment in afara tarii, anuntasera ca se pregatesc sa vina la Sankt Petersburg pentru inmormantarea din octombrie.

In 2008, Parchetul rus a facut publice rezultatele testelor ADN, confirmand ca osemintele descoperite cu un mai devreme in regiunea Ekaterinburg (Ural) erau intr-adevar cele ale tareviciului si ale surorii sale.

Fragmente de corpuri purtand semnele unei morti violente fusesera descoperite in iulie 2007 in imprejurimile Ekaterinburgului, unde familia imperiala a fost executata in noaptea de 16 spre 17 iulie 1918 din ordinul bolsevicilor veniti la putere in urma revolutiei din Octombrie 1917.