Liderul Al Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri, le cere tinerilor musulmani din Statele Unite si din tarile occidentale sa comita atacuri pe cont propriu, potrivit unei inregistrari audio aparute duminica. Ayman al-Zawahiri pledeaza pentru mai multa unitate intre militanti si le tansmite acestora ca " Trebuie sa ne concentram acum sa mutam razboiul chiar in caminele si orasele din Occidentul cruciat si in mod special in America". Liderul Al Qaida face referire, in inregistrare, la natiunile care iau parte la coalitia internationala din Irak si Siria al carei scop este sa atace pozitiile gruparii teroriste Statul Islamic, informeaza Agerpres, citand Reuters.

"Fac apel la toti musulmanii care pot lovi tarile care fac parte din coalitia cruciatilor sa nu ezite", afirma liderul Al Qaida, sugerand ca tinerii musulmani din Occident trebuie sa urmeze exemplul fratilor Tarnaev si Kouachi, care au comis atentatele de la maratonul din Boston si respectiv atacurile de la revista Charli

Potrivit Reuters, nu este clar cand anume a fost facuta inregistrarea, dar referirile la fostul lider al talibanilor, mollahul Mohamed Omar, ca si cum acesta ar fi inca in viata, sugereaza ca inregistrarea este veche de cel putin doua luni. Moartea lui Omar a fost anuntata de guvernul afgan la sfarsitul lunii iulie.

Ayman Al-Zawahiri, de profesie medic, si-a reiterat si pozitia cu privire la Statul Islamic, repetand ceea ce a spus intr-o inregistrare audio postata miercuri: ca, din punctul sau de vedere, pretentiile gruparii teroriste potrivit careia ar fi un califat sunt nelegitime. El a subliniat insa ca se va alatura jihadistilor din Statul Islamic in lupta impotriva fortelor seculare si occidentale din Irak si Siria.