Prabusirea macaralei la principala moschee din orasul saudit Mecca, incident soldat cu peste 100 de morti, a fost "un act al lui Allah", crede un reprezentant al grupului saudit care se ocupa de extinderea centrului de pelerinaje, relateaza Mediafax.

Macara prabusita peste Marea Moschee din MeccaFoto: Captura YouTube

"Macaraua prabusita, la fel ca nenumarate altele din zona, se afla acolo de trei-patru ani si nu fusesera probleme", a declarat pentru AFP un inginer din cadrul Grupului Binladin, care se ocupa de extinderea complexului de moschei de la Mecca.

"Macaralele au fost instalate intr-un mod foarte profesionist. Nu a fost vorba de nicio problema tehnica", a adaugat inginerul, care a preferat sa pastreze anonimatul.

"Pot spune doar ca ceea ce s-a intamplat a fost peste puterile umane. A fost un act al lui Allah si, din cate stiu, nu exista nicio vina umana", a afirmat inginerul.

In momentul producerii accidentului, vantul batea foarte puternic, ploua, iar, potrivit unor martori, macaraua ar fi fost atinsa de un trasnet.

Regele Salman al Arabiei Saudite a promis, sambata, ca ancheta va determina cu exactitate cauzele prabusirii macaralei pe 11 septembrie, incident soldat cu moartea a cel putin 107 persoane si ranirea altor 300.

Marea Moschee (Masjid al-Haram) era plina in momentul producerii accidentului, in contextul in care zeci de mii de musulmani din intreaga lume se afla la Mecca inaintea pelerinajului anual programat la sfarsitul lunii septembrie. Sute de mii de musulmani sunt asteptati sa participe, la sfarsitul lunii septembrie, la pelerinajul de la Mecca.

Incidentele soldate cu morti sunt destul de frecvente la complexul de pelerinaje de la Mecca. In ianuarie 2006, 364 de pelerini au murit intr-o busculada, dupa un incident similar din 2004, soldat cu 251 de morti. In iulie 1990, 1.426 de pelerini au murit la Mecca asfixiati intr-un tunel.