Francoise Olcay, consulul Frantei in orasul turc Bodrum, a fost suspendat din functie pentru ca este suspectat ca a vandut ambarcatiuni imigrantilor extracomunitari care vin pe cale maritima in Europa, informeaza Mediafax citand site-ul postului tv France2.

Consulul francez in Turcia, filmat in timp ce vindea barci imigrantilorFoto: captura euronews

Francoise Olcay, consul al Frantei in Bodrum din octombrie 2014, a fost filmata in secret de jurnalistii de la France 2 in timp ce vindea barci si veste de salvare imigrantilor care incearca sa ajunga pe cale maritima in Grecia. Obiectele erau vandute pe o plaja din Bodrum, in sud-vestul Turciei, in fata Agentiei Consulare a Frantei, unde era arborat drapelul francez.

Potrivit estimarilor ONU, peste 125.000 de oameni au ajuns in Grecia pe cale maritima in primele sapte luni ale anului 2015.

Olcay, de origine turca, a declarat ca barcile ar fi fost cumparate de extracomunitari din alta parte daca nu le-ar fi vandut ea.

In contextul acuzatiilor privind incurajarea imigratiei clandestine si chiar a traficului de persoane, Guvernul Frantei a decis suspendarea consulului.

"Ministerul de Externe a ordonat suspendarea consulului", a declarat Romain Nadal, purtatorul de cuvant al institutiei.

"Francoise Olcay a fost informata despre suspendare de consulul general al Frantei din Istanbul", precizeaza Ministerul francez de Externe.