"Strategia Rusiei de a oferi sustinere regimului Bashar al-Assad este o eroare" si "este sortita esecului", a avertizat presedintele american Barack Obama, potrivit Mediafax. "Trebuie sa ne asumam si sa transmitem Rusiei ca nu poate continua sa ofere sustinere regimului sirian; este o strategie sortita esecului", afirma liderul de la Casa Alba.

Barack ObamaFoto: Agerpres/AP

Declaratiile lui Obama vin dupa ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a confirmat vineri ca Rusia a trimis echipamente pentru a ajuta Administratia Bashar al-Assad sa lupte impotriva grupului terorist Stat Islamic. "Exista militari rusi in Siria, in principal pentru a coordona trimiterea echipamentelor si a oferi instruire trupelor siriene", a explicat Lavrov.

De asemenea, Serghei Lavrov a acuzat Washingtonul ca a intrerupt comunicatiile militare directe intre Rusia si NATO pe fondul crizei din Ucraina. "Contactele militare erau importante pentru evitarea incidentelor nedorite si neintentionate. Suntem mereu favorabili discutiilor la nivel militar pe teme profesionale. Comandantii nostri militari se inteleg bine intre ei. Daca, asa cum a spus de mai multe ori secretarul de Stat John Kerry, Statele Unite vor sa blocheze aceste canale de comunicare, atunci pot face cum doresc", a incheiat Lavrov.

Siria se confrunta, incepand din martie 2012, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 220.000 de morti.