Inaltul Comisar al ONU pentru drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, a denuntat vineri "politica nationala sistematica de expulzare fortata a romilor" din Franta, la doua saptamani dupa evacuarea contestata a doua dintre cele mai vechi tabere de tigani din tara, scrie AFP. Acesta a enumerat si Romania in randul tarilor care au recurs la expulzari fortate ale romilor.

"Pare din ce in ce mai clar ca exista o politica nationala sistematica de expulzare fortata a romilor", a afirmat Inaltul comisar, intr-un comunicat in care cere autoritatilor franceze sa "inlocuiasca aceasta politica punitiva si distrugatoare printr-o politica cu adevarat inclusiva".

La finele lui august, le Samaritain, una dintre cele mai vechi mahalele de romi din Franta, a fost evacuata, in ciuda interventiei unui episcop, a prezentei de copii scolarizati si a mobilizarii cetatenesti.

"Expulzarea a fost facuta fara avertisment, in conditiile in care se anunta cu cel putin 24 de ore inainte. Ea a avut loc dupa-amiaza, cand locuitorii erau absenti. Bunuri care le apartineau si carti de identitate au fost distruse. Doar un mic numar de familii au primit adapost si doar pentru trei nopti. In realitate, majoritatea acestor persoane a ramas fara adapost", a acuzat Zeid.

El a subliniat de asemenea ca evenimentele din La Courneuve nu sunt decat "ultimele dintr-o serie de expulzari colective fortate ale romilor din Franta, incepand cu 2012" si si-a exprimat preocuparea legata de informatiile privind noi expulzari ce vor urma.

Potrivit Inaltului Comisariat, expulzari fortate ale romilor au continuat in ultimii ani in mai multe tari din regiune, printre care Bulgaria, Albania, Cehia, Grecia, Ungaria, Rusia, Serbia, Turcia si Marea Britanie.