Premierul ungar Viktor Orban, a carui tara este traversata zilnic de mii de migranti cu destinatia Germania, a cerut vineri Uniunii Europene sa trimita forte pentru a apara granita Greciei cu Turcia, scrie AFP.

Viktor OrbanFoto: AGERPRES

"In conditiile in care Grecia nu poate evident sa isi apere propria granita (...) Europa trebuie sa aiba dreptul sa isi mobilizeze mijloacele umane, politia de frontiera pentru a se deplasa acolo cu scopul de a apara granita externa a Greciei", a declarat acesta, la Budapesta.

"Daca Grecia nu este capabila sa o faca, trebuie sa ne asumam sarcina, altfel problema se deplaseaza in Ungaria, in Austria si in Germania", a adaugat liderul ungar, la capatul unei reuniuni cu presedintele grupului conservator din Parlamentul European, (PPE), Manfred Weber.

Peste 175.000 de migranti au ajuns in Ungaria de la inceputul anului, dupa ce au traversat, marea majoritate, Grecia, o tara din zona Schengen a carei granita cu Turcia a devenit extrem de permisiva.

Dupa ce traverseaza Grecia, migrantii trec in mare parte prin Macedonia si Serbia, in incercarea de a reveni din nou in zona Schengen in Ungaria, pentru a ajunge in vestul Europei.

Ungaria a lansat in aceasta vara constructia unui gard de sarma ghimpata de 175 km la granita cu Serbia, un dispozitiv pe care vrea sa il faca impermeabil in aceasta toamna, o initiativa criticata de o serie de tari europene.

Dar "simplul fapt ca Grecia nu respecta angajamentele comune (privind protejarea granitelor) nu autorizeaza Ungaria sa renunte si ea la regulile Schengen", a subliniat Orban, un partizan al liniei dure in acest dosar.

Weber a spus ca "Ungaria se straduieste sa respecte legea europeana" si ca Orban "are dreptate sa sublinieze ca Greciei ii revine in primul rand sarcina securizarii granitei externe a UE".