Jeremy Corbyn, apropiat de politicile Syriza si Podemos, pare a fi favoritul alegerilor din interiorul Partidului Laburist, al caror rezultat il vom afla sambata si care ar putea marca o schimbare destul de drastica in cadrul politica laburistilor, dupa infrangerea in alegerile parlamentare din mai, scrie presa internationala.

Jeremy CorbynFoto: Captura YouTube

Jeremy Corbyn se declara un fan al liderului socialist Hugo Chavez si militeaza pentru renationalizarea unei serii de sectoare industriale si cresterea taxelor pentru bogati. El s-a referit la Hezbollah si Hamas ca "prieteni", in incercarea de a promova pacea.

Actualul favorit a fost cotat la inceput ca un outsider, cu o sansa de 200 la 1 de a deveni noul sef al Partidului Laburist, mai ales dupa ce in parlament a votat aproape de fiecare data impotriva legilor propuse de partidul sau.

"In cadrul tarii exista o miscare prin care lumea doreste o lume mai egala, o societate egalitarista. Ceva merge teribil de rau, daca am ajuns la acest nivel grotesc de inegalitate", declara Corbyn.

Fanii sai il vad pe Corbys ca o "speranta pentru o lume mai buna", "un candidat al sperantei", o sansa a schimbarii pentru clasa muncitoare.

Liz Kendall, care candideaza si ea la sefia Partidului Laburist, a declarat ca "nu a mai vazut de multi ani atatia oameni entuziasmati sustinand un om", dar a aratat ca "programul acestuia nu este nou, fiind asemanator cu cele din anii 80".

Vegetarian, nu bea alcool si merge cu bicicleta

S-a nascut in 1949 la Chippenham (vest), tatal sau fiind inginer iar mama sa invatatoare, de la care a adoptat primele idei anti-militariste.

Deputat in circumscriptia londoneza Islington-Nord din 1983, este considerat "stereotipul gauchismului nord-londonez", dupa cum scria revista New Statesman.

Este vegetarian, nu bea alcool, are o gradina de zarzavaturi si merge cu bicicleta.

Are trei copiii si a divortat in 1999.

Syriza, Varoufakis si nationalizari

Un sustinator controversat al lui Jeremy Corbyn este Yannis Varoufakis, fostul ministru de finante grec, acesta declarand ca are opinii comune cu britanicul, in conditiile in care ambii vad in situatia economica din acest moment a Marii Britanii o "calamitate".

Cei doi vor sustine luni o conferinta in care vor discuta despre "austeritate, dezastre umanitare si distrugerea pietei". Jeremy Corbyn a declarat de-a lungul timpului ca ar trebui sa invete de la Syriza, precizand ca "partidele social-democrate ce accepta agenda de austeritate ajung sa-si piarda membrii si suportul cetatenilor".

Manifestul lui contine ideea infiintarii unei noi banci nationale care sa aiba ca obiective sustinerea cresterii economice si reducerea deficitului, renationalizarea cailor ferate si a sistemului energetic, programe de sustinere a constructiei de locuinte sau un control al chiriilor.

In cadrul ultimului sau discurs, acesta a declarat sigur pe sine ca, in 2020, atunci cand "va deveni prim-minstru", va majora taxele aplicate bancilor.

O politica externa "naiva"

Specialistii considera ca ideile lui Corbyn asupra politicii externe sunt naive, el declarand ca "Polonia nu ar fi trebuit sa intre in NATO, ci sa primeasca un tratament asemanator cu cel al Ucrainei din 1990".

In plus, din perspectiva sa, "NATO ar fi trebuit sa dispara imediat dupa incheierea pactului din Varsovia (1990)".

Intr-un articol din martie 2014 aparut in "Stop War Coalition" Corbyn a scris ca "Nato s-a extins dupa incheierea razboiului rece, crescand capacitatea militara si operationala. In acest moment, opereaza mult mai mult fata de influenta originala din 1948, iar incercarea de a incercui Rusia este una dintre cele mai mari pericole ale vremii".

Intr-un sondaj realizat in randul suporterilor lui Corbyn, 51% dintre ei considera ca America este "cea mai mare amenintare pentru pace".

In cazul conflictului din Ucraina, opinia lui este controversata, el considerand ca "ar trebui oprita orice fel de interventie militara din afara, care nu fac altceva decat sa continue reinvierea trecutului traumatic prin care Europa Vestica si Rusia luptau pentru suprematie".

Un alt subiect controversat in cazul favoritului la castigarea Partidului Laburist este sustinerea puternica ce vine din partea Rusiei, intens sustinut de canalul pro-Kremlin Russia Today.

Surse:

The Wall Street Journal

The Guardian

The Telegraph