Guvernul de centru-dreapta din Finlanda a declarat vineri ca este pregatit sa primeasca refugiatii alocati de Comisia Europeana, dar a adaugat ca sistemul nu ar trebui sa fie obligatoriu pe viitor, informeaza Reuters. Criza imigrantilor are o miza politica, dar si financiara pentru noua coalitie venita la guvernare, avand in vedere faptul ca economia finlandeza trece prin recesiune.

”Putem merge mai departe cu repartizarea refugiatilor in mod voluntar, dar nu prin forta” a declarat ministrul de externe finalndez Timo Soini, al carui partid euro-sceptic a militat pentru un control mai strict al imigrantilor. "Daca autoritatea UE creste in aceasta chestiune nu o sa fie bine, n-ar putea functiona … Daca nu putem gasi solutii printr-o cooperare internationala, avem un milion de oameni ce trec granitele fara nicio coordonare".

Ministrul de Interne Petteri Orpo a adaugat ca in opinia lui alte state ale Uniunii Europene au pareri similare legat de aceasta problema.

Comisia Europeana a propus saptamana aceasta o relocare a 120.000 de refugiati din Ungaria, Italia si Grecia in alte state prin repartizari obligatorii.

Numarul estimativ de imigranti din Finlanda este asteptat sa fie de 30.000 de oameni anul acesta.

Guvernul din Finlanda planuieste sa creasca taxele pentru cei din clasa superioara,astfel putand plati pentru costurile imigrantilor.