Cu cinci luni inainte de alegerile primare din SUA, democrata Hillary Clinton isi continua caderea in sondaje, in timp ce miliardarul Donald Trump isi consolideaza locul I in randul republicanilor, potrivit sondajelor publicate joi si citate de AFP.

Magnatul imobiliarelor nu inceteaza sa bata recorduri si primeste 32% din intentiile de vot intr-un nou sondaj CNN. Avansul sau este superior marjei de eroare (4,5 puncte).

Detine incontestabil primul in fata celorlalte 16 candidati. El este urmat de un "outsider" al politicii, fostul neurochirurg Ben Carson, a carui maniera blanda si credinta sa religioasa seduc din ce in ce mai multi alegatori conservatori.

La democrati, caderea lui Hillary Clinton se confirma intr-un nou sondaj care va fi cercetat cu lupa de staff-ul de campanie, deoarece este focalizat pe micul stat rural Iowa, in centrul SUA.

Alegatorii de aici vor avea privilegiul traditional de a deschide alegerile primare, in 1 februarie 2016. Hillary Clinton a fost invinsa aici de Barack Obama in 2008.

Un nou sondaj Quinnipiac publicat joi arata ca senatorul independent si "social-democratul" Bernie Sanders, 74 de ani, se lupta de la egal la egal cu fostul secretar de stat in varsta de 67 de ani in Iowa, cu 41% din intentiile de vot fata de 40% (3,4 puncte marja e eroare). Pana in prezent, Clinton dispunea de un avans confortabil.

Bernie Sanders are un discurs de stanga, pornind de la politicile sociale europene. El nu este membru al partidului Democrat dar face parte din grupul democrat din Senat.