Parlamentul European a aprobat joi masurile de urgenta propuse de presedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, pentru repartizarea refugiatilor intre tarile membre, precum si propunerea sa de a crea un mecanism de repartitie permanent si obligatoriu, scrie AFP.

Intr-o rezolutie adoptata la Strasbourg cu o larga majoritate, deputatii europeni au denuntat o "lipsa de solidaritate regretabila fata de solicitantii de azil" si s-au declarat pregatiti sa aprobe, cand va veni momentul, intr-o "procedura accelerata", proiectul prezentat miercuri de Juncker.

Daca primul mecanism de repartizare de urgenta a 160.000 de refugiati, dintre care Romania va primi peste 6.000, nu are nevoie decat de avizul consultativ al Parlamentului European, mecanismul definitiv va avea nevoie si de votul PE.

In cadrul primului discurs asupra starii Uniunii, dominat de criza migratorie, presedintele Comisiei Europene a cerut statelor membre sa repartizeze de urgenta 160.000 de refugiati care se afla deja pe teritoriul batranului continent. "Acest lucru trebuie facut de maniera obligatorie", pentru a nu lasa "Italia, Grecia si Ungaria sa se descurce singure".

Juncker a preconizat dupa aceste masuri de urgenta un "mecanism permanent de relocare" cu caracter obligatoriu.

In rezolutia adoptata la Strasbourg cu 432 voturi pentru, 142 impotriva si 57 de abtineri, eurodeputatii si-au anuntat sprijinul pentru aceste initiative si au cerut o "cheie de repartizare echitabila si obligatorie" intre state.