Purtatorul de cuvant al Kremlinului a refuzat joi sa comenteze pe marginea informatiilor privind implicarea in luptele din Siria a trupelor rusesti, dupa ce mai multe surse au declarat Reuters ca forte ale Moscovei au inceput sa participe in operatiunile militare.

Razboi in SiriaFoto: Institutul European de Relatii Internationale

“Amenintarea pe care o prezinta Statul Islamic este evidenta… Singura forta capabila sa-i reziste este armata siriana”, a spus Peskov, reiterand positia Rusiei ca aliatul sau traditional, presedintele Bashar al-Assad ar trebui sa fie parte a eforturilor interbationale de combatere a grupului islamist radical.

Peskov a declarat si ca presedintele Vladimir Putin va vorbi despre Siria si Statul Islamic in discursul pe care il va tine la Adunarea Generala a ONU ce avea loc in aceasta luna la New York.

Rusia furnizeaza armatei siriene material militar inclusiv arme mici, lansatoare de grenade, transportoare blindate BTR-82A si camioane Kamaz, a scris joi publicatia Kommersant, citata de Reuters.

Ministerul rus de Externe a anuntat miercuri ca experti militari rusi se afla in acest moment in Siria, scrie Reuters. Este prima confirmare oficiala a prezentei militare rusesti in Siria, dupa ce SUA si alte state occidentale au avertizat Moscova ca o implicare in acest conflict ar duce la escaladrea situatiei.

Rusia a trimis in Siria, in ultimele zile, doua nave transportatoare de tancuri, avioane, precum si un numar scazut de trupe, au anuntat miercuri oficiali americani, confirmand cele mai recente zvonuri privind o masare militara care tine Washingtonul cu sufletul la gura.

Rusia a criticat dur solicitarile adresate de Statele Unite Bulgariei si Greciei pentru interzicerea zborurilor militare ruse spre Siria, catalogand drept "grosolanie internationala" atitudinea Washingtonului.

Bulgaria a anuntat marti ca a respins o cerere formulata de Rusia de a permite avioanelor militare de transport ruse sa survoleze teritoriul bulgar in drum spre Siria in perioada 1-24 septembrie. Moscova a amenintat Sofia ca vor exista "consecinte" pentru interdictia de survol.