Organizatia Natiunilor Unite (ONU) intentioneaza sa-i autorizeze pe europeni sa inspecteze nave in apele internationale pentru a incerca sa opreasca valul de imigranti pe Marea Mediterana, au indicat miercuri diplomati, citati de AFP.

Proiectul de rezolutie se refera la apele internationale in largul Libiei. Uniunea Europeana a lansat o misiune navala care intreprinde, de asemenea, operatiuni militare impotriva traficantilor de-a lungul coastelor libiene. Pentru moment, aceasta misiune se limiteaza la o prima etapa de supraveghere si schimb de informatii. Prinderea traficantilor pe uscat sau in apele teritoriale libiene ar necesita acordul formal al unui guvern libian de uniune nationala. Or, factiunile libiene nu au cazut de acord, in pofida eforturilor de mediere ale ONU, potrivit Agerpres.

Pana atunci, ideea este ca ONU sa le furnizeze tarilor europene legitimitatea internationala necesara pentru a actiona in apele internationale. Ele ar fi astfel autorizate sa opreasca navele suspecte pentru a le inspecta. Daca gasesc la bord imigranti, ei vor putea fi salvati si dusi in Italia, unde vor fi examinate eventuale cereri de azil din partea lor.

Navele vor fi astfel confiscate si distruse, sau demontate, pentru a deveni nefolosibile, si traficantii trimisi in fata justitiei.

Proiectul de rezolutie, care este discutat intre cele cinci tari cu statut de membru permanent in Consiliul de Securitate al ONU (SUA, China, Rusia, Marea Britanie si Franta) si celelalte state europene vizate, ar putea fi adoptat in septembrie, potrivit ambasadorului rus Vitali Ciurkin, care prezideaza Consiliul in aceasta luna.