Rusia a criticat dur solicitarile adresate de Statele Unite Bulgariei si Greciei pentru interzicerea zborurilor militare ruse spre Siria, catalogand drept "grosolanie internationala" atitudinea Washingtonului, potrivit Mediafax.

"Solicitările adresate de Statele Unite Greciei şi Bulgariei pentru închiderea spaţiului aerian echivalează cu o grosolănie internaţională", a reacţionat Ministerul rus de Externe, potrivit revistei Newsweek.

Statele Unite au cerut Greciei şi Bulgariei să nu permită survolul avioanelor militare ruse în drumul spre Siria.

Rusia a trimis armament şi militari în Siria pentru a ajuta regimul Bashar al-Assad să lupte împotriva insurgenţilor şi a teroriştilor.

Bulgaria a anunţat marţi că a respins o cerere formulată de Rusia de a permite avioanelor militare de transport ruse să survoleze teritoriul bulgar în drum spre Siria în perioada 1-24 septembrie.

Moscova a ameninţat Sofia că vor exista "consecinţe" pentru interdicţia de survol impusă avioanelor militare ruse care se îndreaptă spre Siria. Kremlinul a cerut explicaţii din partea Bulgariei pentru refuzul de acordare a dreptului de survol, argumentând că este vorba de echipamente pentru "combaterea terorismului". "Problema nu este despre măsurile de retorsiune pe care Rusia le va lua împotriva Bulgariei într-un mod sau în altul... Însă este vorba de o problemă care subminează viitorul relaţiilor noastre", a declarat Leonid Kalaşnikov, vicepreşedintele Comisiei pentru Relaţii Externe din Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului Rusiei.