Rusia a trimis in Siria, in ultimele zile, doua nave transportatoare de tancuri, avioane, precum si un numar scazut de trupe, au anuntat miercuri oficiali americani, confirmand cele mai recente zvonuri privind o masare militara care tine Washingtonul cu sufletul la gura, relateaza Reuters.

Doi oficiali americani au vorbit cu agentia de presa citata, sub protectia anonimatului, aratand ca intentia miscarilor militare ale Rusiei in Siria ramane neclara.

Oficialii americani nu au exclus posibilitatea ca Moscova sa pregateasca terenul pentru un rol de lupta aeriana in conflictul sirian, pentru a sustine pozitia presedintelui sirian Bashar al-Assad.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat ingrijorat miercuri de informatiile privind o crestere a prezentei militare ruse in Siria.

Dupa mai mult de 4 ani de razboi civil, teritoriile controlate de Assad, un aliat cu vechime al Rusiei, au inceput sa se diminueze la o cincime sau mai putin din teritoriul Siriei.

Un oficial din cadrul Minsiterul Apararii din Rusia a refuzat sa comenteze aceste informatii.

Moscova, un furnizor de arme traditional al Damascului, l-a sustinut pe Assad de-a lungul unui razboi care a fracturat Siria si a sustinut constant ca se opune puternic Statului Islamic, un grup militant care este tinta unei campanii aeriene conduse de SUA.

Unul dintre oficialii americani a precizat ca informatiile initiale indica faptul ca se pune accentul pe pegatirea unui aerodrom in apropierea orasului-port Latakia, o fortareata a lui Assad. Aeronave pentru transportul de marfuri au ajuns si ele pe aerodromul din apropiere de Latakia.

Oficialii estimeaza ca zeci de trupe de infanterie navala au ajuns recent in zona aerodromului, posibil pentru a contribui la asigurarea securitatii perimetrului.

Reuters relata anterior despre transportul de unitati locative prefabricate pentru sute de persoane catre aerodromul sirian. Cei doi oficiali au precizat ca in zona au ajuns noi unitati prefabricate.

Navele pentru transportul de tancuri au ajuns in decursul zilei trecute in orasul-port Tartus, aflat la sud de Latakia, au aratat oficialii americani, fara a da informatii cu privire la incarcatura acestora.