Regina Elisabeta a II-a a devenit miercuri suveranul britanic cu cea mai lunga domnie din istorie. Desi recordul este unul remarcabil, aplaudat cucaldura de politicieni si de catre public, regina a respins sarbatorirea fastuoasa a evenimentului, declarand totodata ca nu este ceva la care sa fi aspirat de-a lungul domniei sale, relateaza Reuters.

Regina Elisabeta a II-a a Marii BritaniiFoto: Wikipedia

Elisabeta, in varsta de 89 de ani, a depasit astazi domnia de 63 de ani, 7 luni, 16 ore si 23 de minute a stra-strabunicii sale, regina Victoria.

Momentul a fost marcat de public prin iesiri in strada cu steaguri si aplauze, fiind trase clopotele la Westminster Abbey. Totodata, in parlamentul de la Londra au fost enuntate mesaje solemne in onoarea reginei, insa Elisabeta, care este si cel mai in varsta monarh din istoria tarii, nu a vrut sa fie serbata cu fast.

A facut o trimitere scurta catre eveniment intr-un discurs sustinut in Scotia, unde a asistat la inaugurarea unei noi linii de cale ferata.

Multumind multimii pentru primirea facuta, regina a declarat: "Multi (...) au notat de asemnea, cu bunatate, o alta semnificatie atasata zilei de astazi, desi nu este una la care am aspirat vreodata".

"Inevitabil o viata lunga trece prin numeroase momente de rascruce - a mea nu este o exceptie - insa va multumesc tuturor, si multor altora de acasa si de peste mari, pentru mesajele induiosatoare si pentru marea bunatate", a mai afirmat regina.

Cu prilejul aniversarii, Regina permite in premiera retelelor de televiziune sa transmita in direct imagini din gradinile Palatului Buckingham, resedinta oficiala a monarhilor britanici, scrie AFP.

Momentul exact in care a preluat stafeta ramane imposibil de determinat pentru ca nu se stie exact la ce ora si-a incetat domnia tatal ei regele George al VI-lea care a murit intr-un moment nedeterminat in timpul noptii.

La nivel global, recordul pentru cea mai lunga domnie este inca detinuta de regele Thailandei Bhumibol Adulyadej, in varsta de 87 de ani, suveran din 1946.

Nascuta la 21 aprilie 1926, Elizabeth, ea a urcat pe tron la 6 februarie 1952, intr-un moment cand Winston Churchill era la putere in Marea Britanie si Stalin in Rusia. Si, sase decenii mai tarziu, toti expertii sunt de acord ca eegina, in varsta de 89 de ani, nu va abdica niciodata.

Pentru a sarbatori recordul sau de longevitate, regina nu organizeaza nicio ceremonie publica oficiala. "Fara tam-tam", a spus regina, potrivit anturajului sau.