Comisia Europeana a propus miercuri ca 120.000 de refugiati sirieni din Italia, Grecia si Ungaria sa fie repartizati in cote obligatorii catre alte 22 din statele Uniunii Europene. Daca propunerea va fi aprobata de Consiliul UE, Romania ar urma sa primeasca inca 4.646 de refugiati ce se adauga la cei inca 1.705 migranti alocati prin propunerea CE in luna mai. Marea Britanie, Irlanda si Danemarca sunt singurele state care nu au primit cote de refugiati in propunerea CE.

Cotele de refugiati in statele UE - propunerea CE sept 2015Foto: Hotnews

Potrivit CE, relocarea se face pe baza unei chei de distributie pe urmatorul algoritm: 40% marimea populatiei, 40% PIB, 10% numarul mediu de cereri de azil din trecut, 10% rata somajului.

Propunerea Comisiei Europene trebuie sa treaca insa de votul Statelor Membre, in Consiliul Afaceri Interne din 14 septembrie, unde e nevoie de majoritate calificata la vot (Minimum 16 tari din cele 28 sau, daca UK, Irlanda si Danemarca nu participa, e nevoie de 55% din voturi. Exista insa si o clauza de blocaj: Daca cel putin patru state UE care au peste 35% din populatia UE se impotrivesc, propunerea Comisiei Europene pica la vot.

Propunerea prezentata miercuri vizeaza 120.000 de refugiati din trei state: Italia, Grecia si Ungaria. Acestia ar urma sa fie redistribuiti in restul statelor UE, mai putin Irlanda, Marea Britanie si Danemarca, state care pe baza legislatiei europene au optat sa nu primeasca refugiati.

La cotele de refugiati propuse de Comisia Europeana miercuri, pe 9 septembrie, se mai adauga si cotele de migranti propuse in luna mai, propunere ce inca nu a fost aprobata sau respinsa de catre Consiliu. Aici cotele din mai.

NOTA: Apasa butonul ">>" din coltul stanga-sus pentru a citi LEGENDA hartii.

Click pe fiecare tara pentru detalii.

Vizualizare hartă mai mare

Nu se vede pe mobil? Vezi aici harta intr-un format mobile-friendly.